Son Dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan mega faiz mesajı: Yol haritamızı uygulamaya devam ediyoruz

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Son Dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan mega faiz mesajı: Yol haritamızı uygulamaya devam ediyoruz

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

TCMB Başkanı Gaye Erkan'dan mega faiz kararına ilişkin açıklama geldi. Enflasyona işaret eden Erkan, "Yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz" dedi

Ağustos ayında beklentileri aşarak sürpriz faiz kararı alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'dan dikkat çeken açıklama geldi.

ERKAN KUYUMCULUK SEKTÖRÜYLE BİR ARADA

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın ve kuyumculuk sektörünün liderleriyle bir araya geldi. Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Çelik ile sektör temsilcilerinin sorunlarını dinleyen Erkan, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, hükümet olarak makro dengeleri tesis etmekle işe başladıklarını ve önlemlerin reel sektör üzerindeki yan etkilerini titizlikle takip edip gerekli önlemleri alarak ilgili sektörlerin ihracattaki rekabetçi güçlerini geliştirmek istediklerini kaydetti.

ERKAN'DAN ENFLASYON VE FAİZ MESAJI

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan da "2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

MİB Başkanı Burak Yakın, mücevher sektörünün Türkiye ekonomisine yüksek katma değer oluşturmak için mücadele ettiğini aktararak, ekonomik dengeleri tesis için bazı kararların alınmasının doğal olduğunu ve alınan tüm kararlarda sektör olarak sorumluluk aldıklarını kaydetti.

SEKTÖRÜ RAHATLATACAK ÇÖZÜMLER SUNULDU

Kararların yan etkilerinin sektörler için öldürücü olmamasının önemine dikkati çeken Yakın, son yıllarda çok sayıda yabancının yatırım yaptığını ve Türkiye'nin Asyalı, Arap, Afrikalı, Avrupalı iş adamları için çok önemli bir seçenek haline geldiğini vurguladı.

Yakın, "Merkez Bankası Başkanımız Hafize Gaye Erkan, sektörümüzü rahatlatacak ve enflasyona zarar vermeyecek çözümleri toplantı katılımcılarıyla paylaştı. TCMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili Bakanlıklarla birlikte sorunun en kısa sürede çözümü için yürütülecek çalışmalara yardımcı olacak." ifadelerini kullandı.

3 AYDA FAİZ 16.5 BAZ PUAN YÜKSELDİ

Öte yandan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), Hafize Gaye Erkan'ın TCMB Başkanlığı'na atanmasının ardından 3 toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 25'e yükseltti. Ağustos ayı toplantısında 150 ila 250 baz puan arasında faiz artışı beklentilerini aşan Merkez Bankası 750 baz puan artışa giderek politika faizini 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltti.

TCMB Başkanı Erkan, 27 Temmuz'daki Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda, "Güçlü bir parasal sıkılaştırma sürecini haziran ayında başlattık. Bu sürecin kademeli, dengeli ve istikrarlı olacağını vurguladık." ifadesini kullanmıştı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hasan Hüseyin kocer28 Ağustos 2023 09:21

Merkez Bankası faiz karari

Sonraki Haber Yükleniyor...