Son Dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan Meclis'te ekonomi sunumu: Enflasyonda ana eğilim yavaşladı

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Son Dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan Meclis'te ekonomi sunumu: Enflasyonda ana eğilim yavaşladı

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi

Son dakika haberi: TÜİK enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunumu başladı. Erkan, fiyat istikrarına vurgu yaptı.

Son dakika haberi: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) eylül ayında beklentilerin altında yükseldi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre enflasyon yıllık yüzde 61,53, aylık yüzde 4,75 olarak açıklanırken, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunumu başladı. Erkan, fiyat istikrarına vurgu yaptı.

İlk kez vekillerin karşısına geçen Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

FİYAT İSTİKRARI İÇİN SABIRLA TÜM ARAÇLAR KULLANILACAK

"Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Parasal sıkılaştırmayı makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile birlikte yürüterek, hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini, hem de attığımız adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedefliyoruz.

Son Dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan Meclis'te ekonomi sunumu: Enflasyonda ana eğilim yavaşladı

Beklentileri yeniden çıpalayacak, ekonomideki güven ve öngörülebilirliği artıracak para politikasını sabırla uygulamaya yönelik kararlılığımızı attığımız adımlarla gösteriyoruz.

REZERV ARTTIKÇA KURDA İSTİKRAR SAĞLANIYOR

Parasal sıkılaştırma sürecimizin ve güçlü bir eğilim gösteren rezerv birikiminin etkilerinin döviz kuru istikrarını desteklediğini görmekteyiz. Parasal sıkılaştırma adımlarımızın birikimli etkileri ile ana eğilimi düşürerek, dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu’ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız.

KKM'DEKİ DÜŞÜŞ TL'YE SAĞLIKLI GEÇİŞE İŞARET

Politika faizinde gerçekleştirdiğimiz kademeli ve kararlı artışların yanı sıra makro ihtiyati çerçevede attığımız sadeleşme adımlarının da katkısıyla piyasa mekanizmasının yeniden tesisi sağlanmıştır.

Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanması, KKM’den ve döviz mevduattan TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine ve TL’ye arzu edilen sağlıklı geçişin başladığına işaret etmektedir.Son Dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan Meclis'te ekonomi sunumu: Enflasyonda ana eğilim yavaşladı

AKARYAKIT ENFLASYON ÜSTÜNDE RİSK

Petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın seyredeceğine işaret etmektedir.

Akaryakıt fiyatları, fiyatlama davranışları üzerinde ilave bir risk olusturuyor. Akaryakıt önümüzdeki dönemde de enflasyon üstünde risk. Sanayiye yönelik elektrik ve doğalgaz zamlari yıllık enflasyonu artıracak.

Son Dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan Meclis'te ekonomi sunumu: Enflasyonda ana eğilim yavaşladı

ENFLASYON ANA EĞİLİMİNDE YAVAŞLAMA BAŞLADI

Enflasyonun ana eğilimi eylül ayı itibarıyla yavaşlamaya başlamıştır, dezenflasyonu tesis etmekte kararlıyız. Tüm araçlarımızı enflasyon tek haneye gerileyene kadar kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Toplumsal refaha azami katkıyı sağlayabilmek için bütün ekibimizle gece-gündüz, özverili bir şekilde çalışıyoruz.

Son Dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan Meclis'te ekonomi sunumu: Enflasyonda ana eğilim yavaşladı

Haziran ayından bugüne süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini belirgin şekilde 2024 yılında görmeye başlayacağız. Bu nedenle 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımlıyoruz.

2025'te istikrar dönemi olacak ve 2026'da enflasyonu tek haneye indireceğiz.

VERGİ AYARLAMALARI ENFLASYON ÜZERİNDE ETKİLİ OLDU

Son dönemde vergi ayarlamalarının enflasyondaki artış üzerinde kısa vadede etkisi olmuştur Deprem nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacı ve artan kamu harcamalarını dengelemek amacıyla temmuz ayıyla birlikte kamu gelirlerini destekleyici tedbirler açıklanmıştır, bu tedbirler, vergi artışlarının yanı sıra yönetilen fiyatlardaki güncellemeleri de içermektedir Miktarsal sıkılaştırma ile toplamda 700 milyar lira likidite sterilize edilmiştir.Son Dakika! Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan Meclis'te ekonomi sunumu: Enflasyonda ana eğilim yavaşladı

BİREYSEL KREDİLERDE BÜYÜME YAVAŞLADI

İç talepteki aşırılık birçok kanalda enflasyonu artırmaktadır. Dolayısıyla iç talepteki dengesizliğin giderilmesi dezenflasyon süreci için bir önkoşuldur. 2023 yılının ilk 6 ayında bireysel krediler, kredi kartlarında yüzde 70’i, taşıt kredilerinde ise yüzde 68’i aşan oranlarda yükselmiştir. Bireysel krediler toplamda yüzde 40 artarak 2 trilyon liranın üstüne çıkmıştır.

Seçici kredi sınırlaması adımlarının neticesinde temmuz ayında kredilerin yeni sınırlarla uyumlu bir büyüme eğilimine girdiği görülmektedir. Bu kapsamda bireysel kredilerde büyüme eğiliminin yavaşladığı izlenmektedir. Eylül ayı itibarıyla 4 haftalık büyüme momentleri, toplam bireysel kredilerde aylık yüzde 3, taşıt kredilerinde ise aylık yüzde 0,5 bölgesinde seyretmektedir. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...