Milyonları ilgilendiren pazarlıkta ikinci toplantı: Hükümet memur ve emekli için zam teklifini açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarını kapsayan toplu sözleşme zammı için geçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde pazarlık yeniden başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan memur ve emekli için zam teklifini açıkladı.

Memur ve memur emeklisi 2024 ve 2025 yıllarında alacağı zam oranlarını belirleyecek 7. Dönem Toplu sözleşmesi görüşmelerinde ikinci pazarlık başladı. Yetkili konfederasyon Memur-Sen ile kamu işvereni arasında geçen hafta yapılan müzakerelerin ardından bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ında bugün gerçekleştirilen ikinci toplantı gerçekleşti.

HÜKÜMETTEN MEMURA YÜZDE 42 ZAM TEKLİFİ

Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milyonların merak ettiği zam teklfini açıkladı. Bakan Işıkhan, 7. Dönem Toplu Sözleşme kapsamında memura toplamda yüzde 42 zam teklifi yaptı. Bakan Işıkhan, kümülatif artışın yüzde 54 olacağını belirtti.

Bakan Işıkhan'ın açıklamaları şu şekilde:

"Kamu çalışanlarımızın bütçeden aldığı pay artırıldı. 2022 yılında bu oran yüzde 22’ye yükseltildi. Kamu çalışanlarımızın standartları yükseldi. En düşük memur maaşını 22 bin 17 TL’ye en düşük emekli maaşını ise 9 bin 876 TL’ye çıkardık. Masaya taraflar olarak değil, paydaşlar olarak oturduk. Tüm tekliflerin ön müzakerelerinin tamamlanması ile müzakere aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Toplam teklif edilen madde sayısı 936’ydı. Komisyonda maddeler ayrıştırıldı 967 maddede görüşmeleri sürdüreceğiz.

Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini dikkate aldığımızda kamu görevlilerine dönem zammı ilave olarak, Ocak 2024'te yüzde 25 civarında enflasyon farkı vereceğimizi öngörüyoruz.

Kamu işveren heyeti olarak teklifimizi açıklıyoruz. 2024 yılı ilk altı ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9. 2025 yılı ilk altı ay için yüzde 6 ikinci altı ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. Yüzde 42'lik artış öngörüldü. Kümülatif artış yüzde 54'ün üzerinde olacaktır.

Toplu sözleşmeler sadece mali hakları değil sosyal hakları da ilgilendiren bir görüşme sürecidir. Bugünkü teklifimizin sadece mali hakları kapsayan kısmı olduğunun altını çizmek isterim. Sosyal haklar üzerinde uzlaşma sağlayacağımız maddelerin olduğunu vurgulamak isterim. Temennimiz uzlaşı içinde imza atmak."

MEMUR-SEN YÜZDE 110 ARTIŞ İSTİYOR

Toplu sözleşme görüşmelerinde masada yer alacak olan yetkili sendika, Memur-Sen, 2024 yılında yüzde 70, 2025 yılı için yüzde 40 olmak üzere toplam yüzde 110 zam ve 6 ay yerine her 3 ayda bir artış talep ediyor. Memur-Sen aynı zamanda kira desteği, bayram ikramiyesinin verilmesi, eş yardımının 2 bin lira olması, görevde yükselme ve emekliye seyyanen zam istiyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Merkez Bankasının enflasyon tahminine ve TÜİK'in açıklayacağı Temmuz ayı rakamlarına dikkat çekerek yüzde 110 zam taleplerinin abartılı olmadığını söylüyor.

TOPLU SÖZLEŞME TAKVİMİ

1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerde kamu işvereni, ikinci zam teklfini 17 Ağustos'ta sunacak. 22 Ağustos’a kadar müzakereler devam edecek. Anlaşma sağlanamazsa da hakem heyeti süreci başlayacak. 23-25 Ağustos tarihleri arası hakem kurulu başvuru süreci ve 26-31 Ağustos hakem kurulu süreci işletilecek.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...