Son dakika! EYT'de yeni gelişme: Ocak beklentisi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Son dakika! EYT'de yeni gelişme: Ocak beklentisi

EKONOMİ Haberleri

Son dakika haber: Milyonların beklediği EYT yasasında sona gelindi. Aralık ayında Meclis’e gelmesi beklenen tasarının yasalaşmasıyla birlikte Ocak ayı itibariyle yürürlüğe girmesi bekleniyor.

EYT ile ilgili gelişmelerde sona yaklaşıldı. Bir süredir hazırlıkları devam eden EYT yasasının Bakan Bilgin'in de daha önce açıkladığı üzere Aralık ayında netleşerek Meclis'e gelmesi bekleniyor. Meclis'te önce komisyonlarda görüşülecek olan tasarı, Genel Kurul'a gelip oylanacak. Bu arada verilecek önergelerle tasarı da değişiklik yapılması ya da kapsamının genişlemesi de mümkün olabilecek. Aralık'ta yasal sürecin tamamlanmasıyla birlikte 15 Ocak 2023 tarihi itibariyle de de uygulamanın başlaması bekleniyor. Bu konuda Meclis'te bir hazırlık yapıldığı da belirtiliyor.

15 OCAK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Milyonların merakla beklediği düğüm çözülüyor. Geniş kapsamlı 3600 ek gösterge çalışması sonrası öncelikli gündem halini alan, teknik olarak çalışması sona eren, emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan EYT düzenlemesinin Aralık ayında Meclis'te olması ve 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girmesi bekleniyor.

STAJ BORÇLANMASI DETAYI

EYT’lilerin sorununu çözebilmek için çalışmalar başlatılmış olup, yeni düzenlemenin 2022 sonunda kamuoyu ile paylaşılacağı biliniyor. Çalışma ve kamuoyu ile paylaşılan ön bilgilere göre, EYT yasası çıktığında prim ve süre açısından eksikleri olanlar bunları tamamlayarak sisteme girebilecek ve emeklilik hakkı kazanacak. Primini doldurup, sigortalılık süresini doldurmayanların beklemeleri gerekecek. Düzenleme, Eylül 1999 öncesini kapsadığı için Eylül 2024’e kadar tüm EYT’liler sigortalılık süresini doldurmuş olacak.

Bu süreci etkileyecek diğer hususun da çalışanların stajda geçirdikleri dönem olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Hakan Özcan, “Meslek liseleri ve üniversitelerde okuyan, 1999 yılında EYT çerçevesinde olup, çalışma hayatı öncesi staj yapanlar bulunmaktadır. Staj süresince öğrencilere kısa vadeli sigorta kollarında prim ödenmektedir. Staj döneminde, kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarında prim yatırılmadığından, staj tarihi emeklilik işlemlerinde sigorta başlangıcı sayılmamaktadır. Bu dönem borçlanılarak süreç öne çekilebilecektir” dedi.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
etem10 Kasım 2022 17:32

eyt 31/121999 yılına çekilmelidir

Sonraki Haber Yükleniyor...