Bakan Bilgin: EYT ile ilgili teknik çalışmalarımız tamamlanmak üzere

- Güncelleme:
Bakan Bilgin: EYT ile ilgili teknik çalışmalarımız tamamlanmak üzere

Ekonomi Haberleri

Bakan Vedat Bilgin asgari ücret, EYT ve kıdem tazminatı ile ilgili yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği ettiği asgari ücrette salı günü ortak bir karar çıkacağını belirten Bilgin, EYT ile ilgili teknik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti. Öte yandan Bilgin, kıdem tazminatının ödenmesi konusunda kredi verilmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Milyonlarca vatandaşın yakında takip ettiği asgari ücret ve EYT ile ilgili yeni gelişmeler yaşandı. Doğrudan 7 milyon dolaylı yoldan tüm vatandaşları ilgilendiren asgari ücret maratonunda sona yaklaşılırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den art arda EYT ve kıdem tazminatı ile ilgili son dakika açıklamaları geldi.

ASGARİ ÜCRET SALI GÜNÜ BELLİ OLACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını ziyaretinde EYT ve asgari ücret konularına değindi. Bakan Bilgin, asgari ücrette salı günü ortak bir karar çıkacağını ve çalışanların rahat nefes alabileceği bir oranın belirleneceğini vurguladı. Bilgin, salı günü yapılacak asgari ücret tespit komisyonu toplantısında uzlaşma sağlanacağına inandığını da söyledi. 

Bakan Bilgin'in konuşmasında öne çıkan başlıklar;

"Salı günü asgari ücret görüşmesinde ortak bir uzlaşma sağlanacağına inanıyorum. Enflasyonist ortamın verdiği tahribatların meydana getirdiği zararları ortadan kaldırmak bizim sosyal politika tedbirleri ile yapacağımız işlerdir. En önemli sosyal politika araçlarımızdan birisi asgari ücrettir, toplu sözleşmelerdir. Sorunları çözeceğiz.

İŞVERENLERİMİZİN ÖDEYEBİLEYECEĞİ BİR SEVİYE OLMALI

Emekçileri enflasyon baskısından kurtaracak bir ücret seviyesinin ve işverenlerin ödeyebileceği bir ücret seviyesinin olması. İşletmeleri ayakta tutacak, işçimize rahat nefes aldıracak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İşverenlerimizin ve işletmelerimizin ödeyebileceği bir ücret seviyesi olması. İşletme olmazsa, işveren olmazsa işçi olmaz. İşçimize rahat nefes aldıracak, tahribatı onaracak bir asgari ücret seviyesinin de bu uzlaşmada belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz"

EYT İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR TAMAMLANMAK ÜZERE

Teknik çalışmalarımız EYT ile ilgili tamamlanmak üzere. Eskiden dijital ortamda kayıtlar tutulmadığı için, mevzu da 99 8 Eylül öncesi olduğu için o yıllarda farklı işletmelerde farklı zamanlarda çalışmış özellikle özel sektörde çalışan 4A'lı diye tabir ettiğimiz sigortalı işçilerde bu çok yaygın. Bunların herhangi bir kaybı olmasın, kayıt dışında kalanların da kayıt içine alınması, tespit edilmesi, bunların dijital ortama aktarılması konusunda çalışmalarımız etraflı bir şekilde sürüyor. Yurt dışından çalışanların, Türkiye'de çalışmış sonra yurt dışına gitmiş olan emekçilerimizin talepleri var. Konsolosluklarda yoğun bir çalışma var. Bütün bunları bitireceğiz inşallah. Gerekli tedbirleri alıyoruz.

KIDEM TAZMİNATI AÇIKLAMASI

Aldığımız tedbirlerden bir tanesi kıdem tazminatının ödenmesi konusunda KGF'den bir kredi verilmesi. Maliye Bakanımız Nebati Bey ile bu konuda görüştük. Bu konuda hazırlıkların yapıldığını kendileri de aktardılar. Kredi konusunu Nureddin Bey'le çözdük. Herhangi bir aksama olmayacak, bu konuları çözerek Türkiye ilerleyecek."

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde 7 Aralık'ta birinci, 14 Aralık'ta ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını salı günü saat 14.00'te gerçekleştirecek. Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinden istenen ilave verilerin görüşüleceği toplantıda, işçi ve işveren tarafı rakamlar üzerinden pazarlık edecek. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamının bu toplantıda belirlenmesi bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...