Son dakika: Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması

- Güncelleme:
Son dakika: Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması

Ekonomi Haberleri

Milyonlarca kişinin yakından takip ettiği asgari ücret maratonu 20 Aralık Çarşamba 3. toplantısı ile devam edecek. Salı gününü işaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız." açıklamasında bulundu.

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret maratonu devam ederken konuyla ilgili Bakan Bilgin'den son dakika açıklaması geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.  AK Parti Erzurum İl Başkanlığı ziyaretinde konuşan Vedat Bilgin, "Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız." ifadelerini kullandı. Asgari ücrette zam pazarlığının 3. toplantısı 20 Aralık Salı günü uzlaşmaya varılacağı kaydedildi.

Son dakika: Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması

"TÜRKİYE RAHAT BİR NEFES ALIR"

Bilgin, "Asgari ücret sosyal devletin çalışanları koruduğu bir ücrettir. Evet asgari ücreti devlet vermez, işverenler verir ama işçilerini koruyacak bir asgari ücret rakamında uzlaşmayı devlet belirler. Bizim de burada temel fonksiyonumuz budur. Birçok sorunu çözdük, bunları da çözeceğiz." dedi. Bakan Bilgin, asgari ücret konusunda salı gününden sonra Türkiye için olumlu bir uzlaşma haberini paylaşacaklarını ümit ettiklerini belirterek, "Emekçilerimizi koruyan, onları tatmin eden onların hayat şartlarını aşmalarına katkı yapacak bir ücret seviyesinde, Türkiye rahat bir nefes alır diye düşünüyorum." diye konuştu.

VERGİ ORANLARIYLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİK TALEBİ

Komisyonda işçi heyetine başkanlık yapan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak da bir açıklama yaptı.  Türk Metal Sendikası Bursa 1 nolu şube genel kurulunda konuşan Kavlak, "Herkes asgari ücretin kaç lira olacağıyla ilgili" dedi, komisyonda ücret kadar önem verdikleri bir konunun da vergi düzenlemesi olduğuna çekti. Kavlak, "Masada bu kez, hepimizin canını yakan vergi oranlarıyla ilgili değişiklik talep edeceğiz. Bu adaletsizliği giderin diyeceğiz" dedi. Kavlak, asgari ücret zammı için ise "Asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir düzeyde olması için elimizden geleni yapacağız. diye konuştu. Kavlak, işçilere, "Gerekirse sizi meydanlara çağıracağız" sözleriyle seslendi.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Yıldırım Beyazıt Ünivesitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TRT Haber'e yaptığı değerlendirmelerde şunları kaydetti; Artık burada bir rakam telaffuz edilmesini, üzerinde uzlaşılan ya da uzlaşılmayacak bir rakamın çıkmasını bekliyoruz. Ben kararın oy birliğiyle çıkma ihtimalini değerlendiriyorum. Üzerinde anlaşılan asgari ücret Sayın Cumhurbaşkanımıza sunulacaktır. Beklentinin psikolojik sınırının 8 bin ve üzeri olduğunu ifade edebilirim. Rakamın muhtemelen 8 bin liranın biraz üzerinde olacağını değerlendiriyorum.

Son dakika: Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması

BAKANLIK ANKETİ: 7 BİN 845 LİRA

Bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulan asgari ücret için Bakanlık anket yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptırdığı asgari ücret anketini taraflarla paylaşmış, ankette işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerdekilerin 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisinin net 7 bin 845 lira olduğuna yer verilmişti.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Doğrudan 7 milyon çalışanı dolaylı olarak da milyonlarca insanı yakından ilgilendiren asgari ücrette üçüncü toplantı tarihi belli oldu. Asgari ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısı 20 Aralık Salı günü saat 14.00’te yapılacak. Bakan Bilgin konuya ilişkin, "Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız." açıklamasında bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...