Şirketler asgari ücret üstü için zam hazırlığına başladı: Yüzde 50 zam şimdiden özel çalışanların cebinde

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Dünya
- Güncelleme:
Şirketler asgari ücret üstü için zam hazırlığına başladı: Yüzde 50 zam şimdiden özel çalışanların cebinde

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Dünya

Milyonlarca çalışan yıl sonunda maaşlarına yapılacak artışı merakla beklerken, özel sektörde yapılan zam hazırlığı ortaya çıktı. Asgari ücrete yapılacak zam sonrasında şirketlerin kendilerini yüzde 50 zamma göre bütçe hazırladığı öğrenildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Kasım ayında yapılacak hazırlıkların ardından 7 milyona yakın asgari ücretlinin maaşını belirlemek için aralık ayının ilk haftasında toplanacak. Asgari ücrete yapılacak zam için geri sayım başlarken, asgari ücretin üzerinde maaş alan özel sektör çalışanları maaşlarına ne kadar zam yapılacağını merak ediyor. Özel sektör şirketlerinin şimdiden yaptığı hazırlık ortaya çıktı.

OYUNUN KURALINI ÇALIŞAN KOYUYOR

Dünya'da yer alan habere göre şirketler, bütçesini yüzde 50 zamma göre hazırlamaya başladı. Özel bir şirketin üst düzey yöneticisi Dinçer Güleyin sektörde yapılan hazırlıklara ilişkin bilgi verdi. “Oyunun kuralını şu anda çalışanlar koyuyor" diyen Gürleyin, şu ifadeleri kullandı:

"Doğru, maaş beklentiyi karşılamadığı sürece yan haklar belirleyici olmaktan uzaklaştı. Şu anda ülkemizde ücret en ama en kritik konu. Geride bıraktığımız 2 yıl böyle idi. Önümüzdeki birkaç sene daha böyle olacak” dedi. Değerli elemanı bulmak kolay değil, bulduğunuzda çok yüksek bir maaş beklentisi ile karşılaşabiliyorsunuz. Özellikle gençler…

Şirketler bu gençleri cezbedebilmek için yöntem arayışındalar. Örneğin beceri bazlı ücretlendirmeye geçmek için hazırlık yapan şirketler var. 

Şirketler asgari ücret üstü için zam hazırlığına başladı: Yüzde 50 zam şimdiden özel çalışanların cebinde

YÜZDE 50 ZAM PLANLAMASI YAPILIYOR

Ücret zamlarından bağımsız, ücret hareket hızı inanılmaz arttı. Açıklanan enflasyon ile yaşanan enflasyon arasında ciddi bir fark olduğu için şirketler artık maaş zammında açıklanan enflasyon rakamlarını esas almamaya başladı. Son bir senedir en önemli parametre asgari ücret artış oranı oldu. Somut örnek vereyim, brüt asgari ücret son bir senede yüzde 100 arttı, şirketlerin son bir yıllık artışı ise yüzde 97’lerde.

Gelecek yıl için enflasyon hedefi yüzde 33 ila 40 iken şirketler gelecek yıl için yüzde 50 seviyesinde bir ücret artışı planlaması içindeler. Yani hedefin üzerinde bir zam için çalışılıyor, kurumlar şimdilerde 2024 bütçelerini yüzde 50 ücret artışına göre yapıyor."

ÇALIŞAN İLK MAAŞINI ALMADAN YENİ İŞ ARIYOR

Bloomberg'de yer alan habere göre ise son yıllarda yapılan araştırmalar çalışan mobilitesinin tarihin en yüksek seviyelerinde olduğunu gösteriyor. İşsiz olanlar bir yana iş bulur bulmaz yeni iş arayanların sayısı da arttı.

Aktif iş arayanları iş değişikliğine yönlendiren sebeplerin en önemlileri şöyle sıralandı:

  • Daha ilgi çekici bir pozisyon veya daha yüksek kıdem arayışı
  • Mevcut işte terfi fırsatının olmaması
  • Mevcut işteki maaş ve sosyal haklardan memnuniyetsizlik
  • Farklı bir mesleği keşfetme isteği

Öte yandan Ekim ayı enflasyon rakamıyla asgari ücrete yapılacak zam oranı da netleşmeye başladı. Uzmanlar asgari ücrete yıl başında yüzde 30 ila yüzde 45 arasında bir zam bekliyor. Bu doğrultuda asgari ücretin en az 15 bin ila 17 bin arasında olması ön görülüyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
İbrahim 8 Kasım 2023 09:01

İşverenler bütün ürünlere yüzde ,50,100,200 zam yaparken maaşlara yapılan artışlar az bile

Sonraki Haber Yükleniyor...