Şimşek ucuz finansmanın formülünü açıkladı

Düzenleyen:
Şimşek ucuz finansmanın formülünü açıkladı

Ekonomi Haberleri

Başbakan Yardımcısı, “Türkiye’de tasarruflar yeterli olsaydı; maliye politikasındaki performans, reform gündemi ve bu küresel konjonktürle faiz çok daha düşük olabilirdi” dedi

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen yıl gelişmekte olan ülkelerden 540 milyar dolar civarında sermaye kaçışı olduğunu ve kaçan sermayenin eksi faizli ülkelere gittiğini söyledi. Sermaye kaçışının temelinde korku ve endişelerin bulunduğunu anlatan Şimşek, bunun da büyüme ve jeopolitik gerginliklerle ilişkili olduğunu dile getirdi. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin açılışında konuşan Şimşek, şunları söyledi: “Tasarrufları artırmamız lazım. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız. Kamuda bunu başardık. Şimdi beklentimiz vatandaşlarımızdan da geleceğe bir miktar kaynak ayırmaları. Bugünkü faiz tartışmasının temelinde de bu var. Türkiye’de tasarruflar yeterli olsaydı; bu maliye politikasındaki performansla, bu reform gündemiyle, bu küresel konjonktürle faiz oranları çok daha düşük olabilirdi. Faizin düşük tek haneli seviyede kalıcı olması durumunda iş dünyası ve vatandaşlar finansmana erişim sağlayacak, daha kaliteli bir hayat sürdürebilecek. Daha fazla hizmet ve yatırım bütçesi için faizin düşmesini istiyoruz. Bunun da anahtarı daha çok tasarruf, verimlilik, istihdam ve düşük enflasyondur. Başka formülü yok.”

PATRONLAR ULUDAĞ’DA 

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından Grand Yazıcı Otel’de organize edilen Uludağ Ekonomi Zirvesi, Bursa’da beşinci defa başladı. Zirvenin açılışında, ocak ayında vefat eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un hayat hikâyesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Oturumlarda söz alan CEO ve genel müdürler, şu mesajları verdi:
‘X-Ray’ler geri geliyor
TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener: “Terör saldırılarının ardından yolcu düşüşü var. Sektör bu şoklara dayanıklı. Dönüş, ‘V’ şeklinde oluyor. Avrupa’da kapı girişinde X-Ray’ler yoktu. Biz de kaldırmaya başlamıştık. Mecburen geri koyduk. Terminal güvenliğini de sağlamalıyız. Avrupa da koymaya başlayacak.”
Terör alışverişi etkilemedi
Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer: “Son dönemde Avrupa ve Türkiye’de terör saldırılarının sektöre kısa vadeli etkileri görüldü. Ancak bunlar geçici. Sadece bazı alışverişler ertelendi. Geçen hafta sonu, öncekine göre daha iyi performans sergilendi.”
1 Nisan, 5G’nin ilk adımı 
Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Gökhan Öğüt: ‘’4.5G hizmetini 1 Nisan’dan itibaren vermeye başlayacağız. En az 10 kat daha yüksek hızdan bahsediyoruz. Bu, aslında 5G diye konuşulan, şu an denemeleri de yapılan geleceğin ilk adımı oluyor.”
Yeni nesil mobil odaklı
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil: “Yeni neslin eski alışkanlıklarla ilgisi yok. Kullanıcılar bankaya gelmeden işlerini mobil ortamda halletmek istiyor. Bugün çok büyük bir kurum olabilirsiniz. Ancak gerekli adımları atmazsanız, yok olma ihtimaliniz var. Başarı için, bu dalgaların önünde gitmek zorundasınız.”
Godiva ufkumuzu açtı 
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker: “Godiva, ufuk açıcı bir satın alma oldu. Afrika, Çin, Hindistan gibi coğrafyalarda lider olmayı hedefliyoruz. Global olmak için yatırımlarımız sürecek. United Biscuits gibi büyük bir satın alma planımız yok. Ama fırsatları da değerlendiririz.”
Ne söylediler? 
∂ Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın: “Turizmdeki problemin cari açığa etkisinin şu anda 11-12 milyar dolar olduğundan bahsediliyor. Bunun yüzde 5’i, 500-600 milyon dolar eder. Bu rakam turizmi kurtarma fonu olarak ayrılsa, zarar karşılanır”
∂ Zorlu Holding Üst Yöneticisi Ömer Yüngül: “Para, fikri gördüğünde ışık hızıyla hareket edip onun etrafında kümeleniyor. Hayal eden değil, yapan kazanıyor. Dolayısıyla cesaret şart.”
∂ Borusan Holding Üst Yöneticisi Agah Uğur: “Geleneksel ekonomilerde birinci en güçlü olurdu, ikinci, üçüncü başarılı olurdu. Şimdi birinci her şeyi alıp götürüyor. İkinci belki yaşayabiliyor.”
∂ Samsung Türkiye Başkanı DaeHyun Kim: “Türkiye’de yeni teknolojileri kullanmaya oldukça meraklı, genç nesil var. Bu da teknoloji pazarı noktasında Türkiye’yi önemli hale getiriyor.”
∂ Intel Türkiye Ortadoğu Afrika Başkanı Çiğdem Ertel: “Intel şu anda kanser araştırmalarında insana yönelik çalışmalar yapıyor. İleride çok ciddi olarak insanların hayatı kolaylaşacak.”

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...