Silahlar sustu notumuz bir kademe arttı

- Güncelleme:
Silahlar sustu notumuz bir kademe arttı

Ekonomi Haberleri

Notumuzu yatırım yapılabilir seviyenin bir alt kademesine yükselten S P'nin açıklamasında, "Çözüm süreci başarıya ulaşırsa güvenlik harcamaları azalacak, sınır ticareti artacaktır" ifadeleri yer aldı





Sağlam ekonomisine "Çözüm sürecini" de ekleyen Türkiye'nin kredi notu, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlu Standard amp; Poor's (S amp;P) tarafından bir kademe yükseltilerek "BB"den "BB+"ya çıkarıldı. Türkiye'nin iki ay önce kontratını sona erdirdiği S amp;P not arttırımına gerekçe olarak, Türkiye'nin artan ekonomik direncine ve çözüm sürecinde kaydedilen ilerlemeye dikkat çekti. S amp;P'nin açıklamasında, "Not artırımımız Türkiye'nin halen oldukça büyük olan dış finansman ihtiyacını, iç talepteki azalmanın da etkisiyle ihracat performansını artırarak yavaş ve sürdürülebilir şekilde azaltmasını yansıtmaktadır" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, 2012 yılında Türkiye'nin cari açığının azalarak gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6 oranına kadar çekildiği hatırlatılarak, ekonomik büyümenin S amp;P tarafından daha sürdürülebilir olarak görülen bir seviyeye çıkarıldığına işaret edildi. Not artırımının gerekçelerinden biri olan çözüm süreci ile ilgili olarak da S amp;P'nin açıklamasında, "Bunun, daha önce gösterilen çabalardan daha uzun süreli olmasını bekliyoruz. Eğer öyle olursa, güvenlik sebepli harcamalar azalacak ve sınır ticareti artacaktır" ifadeleri kullanıldı. Bazı fonlar, kuruluş sözleşmesindeki maddeler gereği en az iki kredi derecelendirme kuruluşunun "Yatırım yapılabilir seviyeye" yükselttiği ülkelere girebiliyor. Durum böyle olunca S amp;P'nin tek kademelik artışı, yatırım açısından olmasa da Türkiye'nin yükselişini ortaya kokuyor. Piyasalar ise, önümüzdeki günlerde Moody's'in Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesini bekliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...