Sıfır otomobilde işler tersine döndü! Teslimatlar 3 aydan 3 saate kadar indi: Üstelik hediye bile yapıyorlar

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, Sabah
- Güncelleme:
Sıfır otomobilde işler tersine döndü! Teslimatlar 3 aydan 3 saate kadar indi: Üstelik hediye bile yapıyorlar

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, Sabah

Stok sorunu ve fahiş fiyatların yaşandığı sıfır otomobilde işler tersine döndü. Vatandaşlar yeni araç almak için aylarca bekliyordu. Artık teslimatlar 3 aydan 3 saate kadar indi. Fiyatlar düşüşe geçerken zorunlu olan aksesuar ve kasko hediye edilmeye başlandı.

Otomobil piyasasında Çin'de başlayan çip kriziyle başlayan stok sorunu ve enflasyondaki yükselişle yaşanan fahiş fiyatlar artık son buldu. Sıfır otomobil fiyatları düşüşe geçerken, teslimat süreleri de kısalmaya başladı. Bayilerden "Araç yok 3 ay bekleyin", "Ek ücret verin", "Aksesuar ek ücretli" ve "Kasko yapılması şart" cevabı alan vatandaşlar artık rahat etmeye başladı. Bayiler arka arkaya düzenlediği sıfır araç kampanyalarıyla müşteri ararken, hediye de vermeye başladı.

OTOMOBİL FİYATLARINDA BALON SÖNDÜ

Kimi bayi mevcut aracını sıfır kilometre araçla değiştirene 50 bin ila 100 bin TL arasında takas desteği sunarken kimi de araç fiyatının yüzde 10'una kadar 12 ay 0.99 faizle kredi desteği veriyor. Otomobilde liste fiyatının yüzde 10-20 üzerinde yapılan balon satışlar sönerken, bazı modellerde liste fiyatına yüzde 5-10 indirim dahi yapılıyor.

BAYİLER HEDİYE VERMEYE BAŞLADI

Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre stoklarını eritmek isteyen bayiler kampanyalarına hediyeler ekemeleye başladı. Örneğin bir dönem kaskoyu zorunlu tutan bayiler şimdi bazı modellerde bir yıllık kasko hediye ediyor. 50 bin liralık aksesuar için 150 bin TL isteyen bayiler, bazı modellerde bu aksesuarları da araç paketine ek veriyor.

Sıfır otomobilde işler tersine döndü! Teslimatlar 3 aydan 3 saate kadar indi: Üstelik hediye bile yapıyorlar

BAKANLIĞIN TEDBİRLERİ ETKİLİ OLDU

Bayilerin bu 'U' dönüşünde Ticaret Bakanlığı'nın uygulamaya başladığı, 6 ay 6 bin km yönetmeliği etkisini gösterdi.

Sektör temsilcilerinin aktardığına göre sıfır otomobillerde hem fahiş fiyatların son bulması hem de stok sorunun ortadan kalkmasında Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği düzenlemeler etkili oldu. 

İKİNCİ ELDEKİ DURGUNLUK SIFIRI ETKİLEDİ

Diğer bir etken ise, araç kredilerine getirilen sınırlandırma oldu. Sektördeki fırsatçılık kredi musluklarının kısılmasıyla son buldu. Sektör temsilcileri, "Sıfır araç almak isteyen bir vatandaşın önce elindeki aracı satması gerekiyor. Ancak krediler sınırlandırıldığı için ikinci el araç piyasası çok durgun" ifadeleriyle tabloyu özetliyor.

Sıfır otomobilde işler tersine döndü! Teslimatlar 3 aydan 3 saate kadar indi: Üstelik hediye bile yapıyorlar

TAKAS VE İNDİRİM KAMPANYALARI DEVREDE

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, araç bulunurluğunda ciddi bir iyileşme başladığını belirterek, "Birçok marka ve modelde daha önce hiç ulaşılamamış satış adetlerini görmekteyiz. Bu iyileşme yılın son çeyreğinde de devam edecek. Üç senedir karşılanamayan talep de rekor satışları getirdi" dedi.

Bozkurt, sektörde faiz artışlarının ve krediye erişimin zorlaşmasının ardından satışların yavaşlamasını azaltmak için takas, indirim ve belli oranlarda düşük faizli kredi kampanyalarının devreye alındığını belirterek, "Normal pazar koşullarında bireysel müşterilerin yüzde 70'i kredi kullanarak araç alıyorken bugün bu oran yüzde 20-25'lere geriledi" diye konuştu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...