Sıfır belge

Düzenleyen:
Sıfır belge

EKONOMİ Haberleri

Devletin vatandaşa verdiği 12 bin hizmet için 42 bin belge istediğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay “Şimdi Dijital Dönüşüm Ofisimiz bütün hızıyla buna sarıldı. 1 yıl içerisinde bunu bitirmek istiyoruz. Dolayısıyla devlette olan hiçbir belgenin vatandaştan istenmediği bir yapıya geçeceğiz” dedi.

-Devlet Kapısı üzerinden 4 bine yakını hizmeti dijital ortama taşıyan devlet, bürokrasiye son darbeyi Dijital Dönüşüm Ofisleriyle vurmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2019 yılında pilot uygulaması yapılacak dijital dönüşüm ofisleriyle hiçbir belgenin vatandaştan istenmediği bir yapıya geçileceğini söyledi. 2018’deki Türkiye’de bürokrasinin hâlâ hantal devam ettiğini anlatan Oktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Vatandaşımı kapı kapı dolaştırmayacaksınız, dolaştırmayın. Tek bir yere geldiğinde bütün hizmetini alıp çıksın” talimatı verdiğini bildirdi. Devletin vatandaşa verdiği 12 bin hizmet için 42 bin belge istediğine değinen Oktay şunları kaydetti: Yani her hizmet karşılığı neredeyse 3-4 belge arası bir şey istiyor. Dolayısıyla ‘Biz vatandaştan bundan sonra hiçbir belge talep etmeyelim’ dedik. Yani devlet, kendisinde olan hiçbir bilgiyi vatandaşından talep etmesin. Zaten bilgilere sahibiz. Biz beyanı esas alıyoruz. Beyan esaslının anlamı şu; vatandaşın beyan ettiği her şey doğrudur. Benden sabıka kaydı isteme, ‘Var mı yok mu’ diye sor, ben ‘Vardır ya da yoktur diyeyim’ olup olmadığını git sen çek et. Veya diyelim çocuk okuldan yeni mezun olmuş, ‘Hadi diplomanı getir’ ‘Hangi okuldan mezunsun?’ bu bilgiyi iste ama diplomasını isteme. Senin şurada evin var veya araç satacaksın. Tapu belgesini isteme benden. Var mı, yok mu sor ama onu sen kendin çek et. Senin söylediğin beyan esastır ve doğrudur ama yanlış bilgi verirsen, doğru söylemezsen bunun da hesabını sorar.

Bu anlamda e-Devlet’in çok önemli bir adım olduğunu belirten Oktay “e-Devlet çalışması, çok önceden başlayan bir çalışmaydı. Biz buna hız verelim, tekrar toparlayalım. Şimdi de yeni sistemde Dijital Dönüşüm Ofisi diye doğrudan Cumhurbaşkanımıza sorumlu olan bir ofis aracılığıyla yine buna yeniden bir ivme kazandıralım istedik. Şu anda belge sayasını 7 binlere kadar indirdik. 27 binden aşağı doğru geliyoruz. Buna yerel yönetimler ve üniversiteleri dâhil ettik. Bu projenin tamamlanma oranında yüzde 90 seviyesine geldik. Şimdi Dijital Dönüşüm Ofisimiz de bütün hızıyla buna sarıldı. 1 yıl içerisinde bunu bitirmek istiyoruz. Dolayısıyla devlette olan hiçbir belgenin vatandaştan istenmediği bir yapıya geçeceğiz. Sonuçta kuyrukları artık görmüyor olacağız. Zaten birçoğu uygulanmaya başlandı. Vatandaşımız artık bunu yavaş yavaş hissediyor.” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu konuda söz verdiklerini vurgulayan Oktay “Tamamladığımız zaman da şikâyet edilen birçok konunun tek bir noktadan çözüldüğünü inşallah görüyor olacağız. ‘Şu kapıda şu kadar bekledik, burada şunu istediler’ gibi sözlerden inşallah tamamen kurtuluyor olacağız. Bunun bizim ekonomimize, ihracatımıza da olumlu yansımaları olduğunu inşallah hep birlikte göreceğiz” dedi. 

Akıllı sistem olacak 

Fuat Oktay, sistemi akıllandıracaklarını belirterek, şu bilgileri verdi: Sistemin akıllandırılması, yani ‘Bütünleşik çözümler’ diye ifade ettiğimiz şeyler de bunun içerisinde olacak. Teşvikler, sosyal yardımlar, sağlık harcamaları gibi... Bunu otomatikman sistem kendisi görecek. Ayaklarına gidiyor olacağız. ‘Bak senin ihtiyacın var ve sen hiçbir şey alamamışsın’ diyeceğiz. Bu sistemin bu tür kolaylıklarını ve güzelliklerini göreceğiz.

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...