Sicili temiz olanlar VIP hizmet alacak

- Güncelleme:
Sicili temiz olanlar VIP hizmet alacak

Ekonomi Haberleri

Dürüst, sicili temiz olan ve vergisini zamanında ödeyen iş adamları gümrüklerden evrakını gösterip geçecek.

Gümrüklerde yığılma olan bazı dönemlerde yaşanan gecikme sebebiyle zarar eden iş adamları, bu yıldan itibaren rahat bir nefes alacak. Yapılacak düzenleme ile iş adamlarına yurt dışı işlemlerinde ayrıcalık sağlayacak bir sistem devreye girecek. Bu sistemle, yığılma ne kadar olursa olsun, belirlenen iş adamlarının gümrüklerde beklemesi önlenecek. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sınır kapılarında hayata geçirecekleri uygulamaları VIP hizmeti olarak açıkladı. Yazıcı, 10 Ocak'ta tanıtımını yapacağı 'Yetkilendirilmiş yükümlü' sistemin detaylarını açıkladı. Gümrük kapılarında başlatılacak bu uygulama hakkında bilgi veren Bakan Yazıcı, "Bir anlamda VIP (İngilizce'de Very Important Person-Çok önemli kişi- kısaltması) muamelesi görecekler. Gümrüklerdeki işlemlerini diğerlerine göre daha kolay ve hızla yapacaklar. Sadece evrakını gösterip geçecek. Diğer işlemler için beklemeyecekler" diye konuştu. Gümrük kapılarında 'yetkilendirilmiş yükümlü' sıfatına sahip kişilerin belli şartları yerine getirmesi gerektiğine dikkat çeken Yazıcı, şöyle konuştu: "Bu kişilerin sicillerine bakılacak. Bugüne kadar yaptıkları işlere bakacağız. Herhangi bir olumsuz durum var mı? Vergisini ödemiş mi? Bu şartları taşıyanlara gümrüklerde ayrıcalık tanınacak. Mevcut uygulamada 'Onaylanmış kişi' statüsü vardı. Bu durumda olan bin 300 kişi var. Türkiye'nin yurt dışına ticaretinin yüzde 30-40'ını bu kişiler yapıyor. Şimdi yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması getireceğiz."

ÜRÜNLER BEKLEMEDEN ULAŞACAK
Avrupa ülkelerinde ekonomilerin eskiye oranla daralması, Türk ihracatçılarını yeni pazarlara yöneltti. Yeni pazarlara yeni ürünlerle giren ihracatçılar, ihtisas gümrüğü eksiği sebebiyle zaman zaman sıkıntıya girdi. Rusya'ya artan sebze ve meyve ihracatı, ürünlerin hızlı teslimatını daha da önemli hale getirdi. Gümrüklerde yeni ürünlere göre düzenleme yapıldı. Ancak bunun da yetersiz kalması VIP uygulamasını gündeme getirdi. Şimdi, Türkiye'nin dört bir yanındaki gümrüklerde, belirli şartları taşıyan ihracatçılar, beklemeden ürünlerini zamanında yetiştirebilecek.

Kimyacı 17.6 milyar $ ihracata imza attı
Türkiye ihracatında büyük paya sahip olan kimya sektörü, 2012 yılında ihracatını yüzde 11.34 artışla 17 milyar 592 milyon dolara yükseltti. Sektörün ihracat artış oranı, otomotiv ile hazır giyim ve konfeksiyonun da üzerinde gerçekleşti. Sektör en fazla ihracatı Mısır, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...