Sıcak hava tarımı vuracak

- Güncelleme:
Sıcak hava tarımı vuracak

Ekonomi Haberleri

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, dünyanın El Nino olarak tabir edilen sıcak hava dalgasının etkisine girdiğini belirterek, özellikle tarımın bundan olumsuz etkileneceğini söyledi.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Küresel ısınmanın bölgelere göre farklı etkilerinin olduğunu, aşırı yağışların ve aşırı kuraklıkların üretime dönük ciddi negatif etkiler oluşturduğunu söyleyen Zaimoğlu “Teknik olarak bu bir afet. Bu ısınmanın ciddi negatif etkileri olacak” dedi. Zaimoğlu, iklim krizinin mevsimlerde de kaymalara neden olduğunu belirterek “Bitkisel üretimde, toprak sıcaklığının istediğimiz düzeye gelmesinde iki ya da üç haftalık öne doğru çekilme görüyoruz” diye konuştu.

Dünyada 900 milyondan fazla çiftçinin küresel ısınmadan etkilenmesi beklenirken, Türkiye’de ise bu sayının iki milyonu aşacağı belirtiliyor. Zaimoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: Topraktaki nem buharlaşıyor. O bölgelerde yağışlar oluşmayacak. Bazı bölgelerde aşırı yağışlar yaşanacak. Bu durum da tarımsal üretime negatif yansıyor. Gıda arz güvenliğinin negatif etkileneceğini düşünüyoruz. Beklediğimiz ürün miktarına ulaşamazsak ülke olarak sıkıntı yaşarız. Türkiye’de iklim krizinden etkilenmediğini söyleyecek bir çiftçi mümkün değil. Neredeyse tamamı etkilenecek. Tedbir paketi devreye alınmalı. Tarımsal sulamayla ilgili destekler artırılıp, basınçlı sulama sistemlerinin kullanımı daha yaygın hâle getirilerek su kayıpları engellenebilir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...