Siber savaşa karşı yerli yazılım harekatı

Siber savaşa karşı yerli yazılım harekatı

Ekonomi Haberleri

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, saldırılara anında karşı koyacak. TÜBİTAK'ın üzerinde çalıştığı yerli anti virüs de kritik bilgileri koruyacak.

Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin siber saldırılar konusunda test edildiği bir yıl oldu. TÜİK'in enflasyon verilerin Reuters tarafından 17 dakika önce açıklanması, mayıs ayında baş gösteren grevlerle aynı anda THY'ye yönelik yurt dışından siber saldırı başlatılması yerli yazılımın önemini bir daha ortaya koydu. Kritik bilgilerin ve sanal saldırılara maruz kalan devlet kurumlarının korunması için harekete geçen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri Kurumu ve TÜBİTAK'ın kurduğu USOM (Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi) aralık ayında resmen faaliyetlerine başladı. Merkez, milli savunma, ulaştırma, enerji, sağlık, gıda, iletişim, finans ve araştırma laboratuvarlarına koruma kalkanı sağlayacak. Son olarak da TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) tamamen yerli bir "anti virüs" için düğmeye bastı. Eylül ayında başlayan ve 20 kişilik bir ekip ile yürütülen Comodo - TÜBİTAK BİLGEM İş birliği kapsamında, Türkiye'de yaygın olarak kullanılması hedeflenen yeni siber güvenlik çözümleri geliştirilecek. TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hasan Palaz, Türkiye'nin siber ortamdaki hakimiyetini artırmayı hedeflediklerini belirtirken, Comodo Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Güneş projenin amacını tamamen yerli kaynaklar ile milli tehdit istihbaratı elde etmek, milli bir siber savunma merkezine sahip olmak ve nihayetinde tamamen milli kaynaklar ile idame edilen yerli bir AntiVirüs'e sahip olmak olarak açıkladı. Güneş, milli bir anti virüse sahip olmak için tamamlanması gereken aşamaları içeren kapsamlı bir altyapı projesi olan Savungan'da ilk aşama olan "Siber Savunma Merkezi"nin kurulmasının ve Android ve Windows işletim sistemleri için tamamlandığını söyledi. Güneş, ikinci aşama olan teknolojilerin geliştirilmesi kısmının da, mobil işletim sistemi olan Android platformu için başlatıldığını ve başarılı bir şekilde devam ettirildiğini dile getirdi. Güneş, kendilerinin ODTÜ içerisinde virüs analizlerinin yapılacağı laboratuvarı kurduklarını da belirterek, "Biz bunu kurunca globaldeki tüm tespit analizler bu laboratuvara geliyor ve burada analiz ediliyor" diye konuştu.

DÜŞEN HELİKOPTER ANINDA BULUNACAK

Yaşanan helikopter kazalarının ardından harekete geçen TÜBİTAK, uzun ve titiz bir çalışmanın ardından Hava Aracı Takip Sistemi'ni (HATS) geliştirdi. Sistemin kullanıldığı helikopter gibi alçak irtifada uçuş yapan hava araçları anlık takip edilecek ve kaza yapsalar dahi bu araçlara anında ulaşılabilecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Nihat Ergün, sistemle hava araçlarının anlık takip edilerek durum tespiti yapılacağını ve herhangi bir kaza anında dahi nokta atışı yapılarak helikoptere ulaşılabileceğini söyledi. nbsp;

REUTERS ÖRNEĞİ DERS OLDU
3 Aralık 2012 yılında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon verilerinin resmi açıklamadan önce Reuters haber ajansı tarafından 17 dakika önce kamuoyuna duyurulması piyasaları olumsuz etkilemişti. TÜİK Başkanı Birol Aydemir, Reuters'in kendi robot programını kullanarak istatistiki tabloları ele geçirdiğini iddia etmişti. nbsp;Benzer olayların yaşanmaması için yerli yazılıma ağırlık veriliyor. nbsp;

KORSANLARA KARŞI YERLİLEŞİYOR
Siber saldırılara ve uzaktan müdahalelere karşı yerli yazılım havacılık sektöründe de kendini gösteriyor. TÜBİTAK'ın geliştirdiği, dost-düşman ayrımı yapabilen Gerçek Zamanlı İşletim Sistemiyle uçaklarda ve gemilerde kullanılan yazılım sisteminde dışa bağımlılıktan kurtulan Türkiye, bu sistemi üretebilen 12. Ülke haline gelmişti. Son olarak geçtiğimiz yılki grevde eş zamanlı olarak siber saldırıya uğrayan THY sivil havacılığa yönelik yazılımlar hazırlamak için şirket kuruyor. Şirkette çalışmak üzere eleman alımını başlatan THY, milli yazılımlar geliştirecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...