SGK Uzmanı canlı yayında tek tek anlattı: EYT'yi kıl payı kaçıranlar için yeni formül

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

EYT yasasını kıl payı kaçıranlar için SGK Uzmanı Özgür Kaya'dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Kısmı emekliliğe işaret eden Kaya, emekli olmanın formülünü açıkladı.

20 yıl boyunca emekli olmak için büyük çaba sarf eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar AK Parti iktidarında haklarına kavuştu.TBMM'de geçen EYT yasasının Mart ayında yürürlülüğe girmesiyle, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar için yaş şartına bakılmaksızın emekli olma imkani getirildi. Yasanın ardından SGK'ya başvurarak emekli olan da bu süreçte EYT'yi kıl payı kaçıranlar da oldu.

Az farkla emekliliği kaçıranların nasıl emekli olacağına ilişkin SGK Uzmanı Özgür Kaya'dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Kısmı emekliliğe işaret eden Kaya, emekli olmanın formülünü açıkladı.

EMEKLİ OLMAK İSTEYENLER NASIL BİR YOL İZLEMELEİ?

Kişilerin başvurularının son durumunu öğrenmesi için izleyeceği yolları anlatan Özgür Kaya,SGK üzerinden telefon numaralarımızı güncellediyseniz SGK bize bir tahsis numarası üzerinden bilgi veriyor. E-devlet üzerinden SGK işlemlerinde DYS ile ilgili başvurularının hangi aşamada olduğunu vatandaşlar görebilir. 31 Mart’a kadar emekli olmayı elde ettiyseler rahat olsunlar. Bu konular hassas konular, küçük bir hata vatandaşın hak kaybına neden olur, bu yüzden SGK tarafında zaman alıyor.” ifadelerini kullandı.

KISMİ EMEKLİLİK FORMÜLÜ 

“EYT kapsamında en önemli husus prim gün sayısı” diyen Kaya, “rakam 5000 ile 5975 gün arasındaki gün sayısını tamamladıysa yaşa bakılmaksızın EYT’li olabiliyor” ifadelerini kullandı. “Emeklilik sistemimizde 3600 günle de emekli olabilirsiniz” diye hatırlatan Kaya, bunun kısmi emeklilik olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Yasada eksik bırakılan noktalardan biri budur. Seçimlerden sonra gündemde olması gereken noktalardan biri kısmı emeklilik yaşı. Kısmi emeklilik yaşı kadınlarda 48, erkeklerde ise 60. EYT’den olan 5000-5975 gün arasını tamamlayamamış ancak 3600 günlük prim günü olan 58 yaşına gelen kadınlar ve 60 yaşına gelen erkekler kısmi emeklilikten faydalanabilir. Ancak bu yaş şartı yeniden düzenlenebilir” dedi.  

HİZMET DAVASI İLE EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ 

“Emekli olmanın diğer bir yolu ise hizmet tespit davası” diyen Kaya, şöyle bir örnek verdi: “Örneğin bir kişi 1995 yılında bir iş yerinde çalıştı, o dönem elektronik ortamda yoktu, 4 aylık dönem bordroları vardı. Bazen kelime hataları, noktalama hataları oluyordu. SGK, hak kaybına girilmemesi için bunları arşive kaldırıyor. Eğer kişi 95 yılında çalıştım, girişim gözüküyor ancak prim günüm sıfır ya da eksik diyorsa SGK’ya gidip arşiv kayıtlarından bakmalılar. Sigortalı işi giriş bildirgesi var ancak ödenmemiş prim günü varsa ne yapılacak? O zaman hizmet davası açmak gerekir. Elinde sigorta giriş bildirgesi, iki tanık ve kanıtlar olması gerekiyor. En az 1 gün tescil edilmek şartı ile EYT ile emekli olabiliyorsunuz. Bunun adı günsüz giriştir” ifadelerini kullandı. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...