SGK Uzmanı Ali Duman'dan asgari ücrete zamda sevindiren tahmin

Düzenleyen:
- Güncelleme:
SGK Uzmanı Ali Duman'dan asgari ücrete zamda sevindiren tahmin

Ekonomi Haberleri

Milyonlarca asgari ücretli Temmuz ayında gelecek zammı bekliyor. Yarınki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi, beklenen rakamı ise Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman paylaştı. Komisyonun ikinci toplantıda kararı açıklamasının muhtemel olduğunu söyleyen Duman, üçlü mutabakatın sağlanacağını belirtti.

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı Temmuz ayında yapılacak asgari ücret zammında. Komisyonun ilk toplantıda karar alması düşük bir ihtimal olsa da işveren, işçi ve kamu temsilcilerinin üçlü mutabakatıyla ikinci toplantıda zam oranı karara bağlanabilir. 

Peki asgari ücret ne kadar olacak?

Komisyon'dan çıkması muhtamel oranı, SGK Uzmanı Ali Duman TGRT Haber'de Meltem Günay'a açıkladı. 

'KAMUYA GELEN ZAM DİKKATE ALINACAKTIR'

En düşük memur maaşının 22 bin olduğunu hatırlatan Duman, "Asgari ücretin enflasyon artışında kalması gibi bir durum söz konusu olursa, asgari ücret diğer artışların altında ezilmiş olacak. Kamu işçilerine gelen zamlarıyla birlikte en düşük memur maaşının 22 bin lira olması bekleniyor. Eğer böyle bir artış olursa, asgari ücret bunun altında çok ezilecektir. Bundan dolayı asgari ücrete gelecek zam oranının bu kıyaslamada olacağını düşünüyorum" dedi. 

"TEMMUZ AYI ENFLASYONU DAHİL EDİLMEYECEK"

Duman, ara zamların yüksek enflasyon sebebiyle mecbur hale geldiğini belirtirken komisyonun 1 Temmuz'dan önce karar vermesi gerektiğini söyledi.

5 aylık enflasyon verilerinin dikkate alınacağını söyleyen Duman, "Asgari ücret tespit komisyonu, enflasyonun artış göstermesi sonrası mecburen tekrar ara dönem artışının lüzumlu hale gelmişti. Burada artışın oranı esas olandır. İşveren Sendikaları Başkanı enflasyonda düşüş olduğunu söyledi. Haziran ayı enflasyonu 3 Temmuz'da açıklanacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3 Temmuz'dan önce ücreti karara bağlaması gerekiyor. Bu durumda 5 aylık enflasyon ortalamasına göre pazarlıklar yapılacak demektedir. 1 Temmuz'dan önce asgari ücret artışının belirleneceği süreçte önem arz eden konular; diğer zamlar ve zorunlu artışlardır" dedi.  

"YÜZDE 50 ORANINDA ARTIŞ BEKLİYORUM"

İşveren tarafının vergi kısmında devletten daha fazla vergi muafiyeti istediğini söyleyen Duman, "Yeni bir bakanımız var ve ilk defa asgari ücret tespit komisyonunda bulunacağı bir mutabakat hazırlanacak ve aslında arzu edilen bu mutabakatın üçlü bir mutabakat olmasıdır.

İşçinin alacağı ücret yükselirse, SGK'nın alacağı prim artış sağlıyor ve vergide de artış oluyor. Sadece asgari ücretli vergi muafiyetinden faydalanabiliyor. İşveren kısmı vergi istisnasının genişletilmesini istiyor. İşçilerimiz bu konuda muzdarip. Ülkemizde işçiler fazla mesai ile çalışıyorlar çünkü geçim çok zor. Kamuya yapılan haklar çerçevesinde yapılan haklar şeklinde yapılırsa kabul edilebilir. 

Asgari ücretin en azından alım gücünü koruyacak şekilde yükseltilmesi lazım. Görünen o ki en az yüzde 50 civarında artış demek. Asgari ücret yüzde 50 artarsa, net ücret burada 12 bin 750 TL'ye yükselmiş olur. Bir nebze de olsa işçinin alın teri korunmuş olur" değerlendirmesinde bulundu.  

MEMUR VE EMEKLİLERİ NASIL ETKİLER? 

"Kamu emeklileri ve SSK emeklileri için hepimizde bir refah payı beklentisi var. Normalde artışlar enflasyona bağlıdır. Memurlarda ise sözleşme ve sözleşmeden gelecek farklarla belirlenir."

EYT SEBEBİYLE AYLIĞI GEÇ BAĞLANANLAR... 

"EYT'nin çıktığı tarih 3 Mart 2023'tür. Mart ayı içerisinde yazılı başvurusu bulunan ve SGK'ya göre emekli olabilenler, 1 Nisan itibarıyla emekli olmaya hak kazandılar. Büyük kentlerde ciddi oranda başvuru olduğu için mevcut iş yükü arttı ve yetiştirilmeyen işler oldu. Büyükşehirlerde tamamlanabilenler henüz üçte bir.

Belki bu işlerin tamamen sonlandırılması, belki de Ağustos ayını geçecek şekilde olabilir. Emekli maaşı alamayanların toplu maaş alma hakları olacak. Toplu aylıkları 1 Nisan itibariyle en düşük 7 bin 500 TL üzerinden hesaplanacak."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...