Serpme israf! Yılda 1 milyar TL’yi çöpe atıyoruz

- Güncelleme:
Serpme israf! Yılda 1 milyar TL’yi çöpe atıyoruz

Ekonomi Haberleri

Türkiye’de her yıl yaklaşık 1 milyar liralık gıdanın israf edildiğini kaydeden TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, 10 tabaktan 4’ünün çöpe gittiğini belirterek “Artık açık büfe ve serpme kahvaltıdan vazgeçmenin zamanı geldi de geçiyor” dedi. Bingöl, ‘seçme’ kahvaltıyla ekonomiye yılda 100 milyar lira katkı sağlanabileceğini ifade ediyor…

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Dünyada her yıl 931 milyon ton, Türkiye’de ise 18 milyon ton gıda çöpe giderken, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, özellikle kafe, restoran ve otellerdeki serpme kahvaltı ve açık büfe uygulamalarının israfı artırdığına dikkat çekti.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 1 milyar TL gıda israfı yaşandığını söyleyen Bingöl, 10 tabaktan 4’ünün çöpe gittiğini söyledi. Bingöl “Türkiye’de serpme kahvaltıda çöpe atılan ürünler millî gelirin ortalama yüzde 20’sine denk geliyor. Şu an 300 bine yakın restoran-kafe var. Bunların 200 bininin serpme kahvaltı verdiğini düşünelim. Üç kişilik serpme kahvaltı isteyen bir grup müşteriye, ‘yok’ diyerek, dört kişilik bir serpme kahvaltı sunuluyor. Ama bu kahvaltının içinde yiyebildiğiniz ve yiyemediğiniz her şey var. Mesela, şeker hastası bir kişi reçel yiyemiyor ya da yumurtaya alerjisi olan biri elini bile sürmüyor. Bütün bunlar serpme kahvaltının içinde ve yenmediği için direkt çöpe gidiyor. Her masada bu şekilde yenilmeyen ürünlerin olduğunu hesaba katarsak, ‘200 bin restoranda yaklaşık 400 bin yumurta çöpe gidiyor’ diyebiliriz. Tonlarca reçel ve şarküteri ürünü yenmediği için çöpe atılıyor. Tabii bu gıdaların üretim ve maliyet kalemlerini de eklediğiniz zaman 100 milyarlarca TL’lik israf ortaya çıkıyor” dedi. İsrafın olduğu yerde bereket de olmayacağının altını çizen Bingöl “Bu kadar nimetin çöpe gitmesinin herhâlde bir karşılığı olacak. Toplum olarak bilinçlenmemiz şart. İsrafı azaltırsak bereketimiz de artacak” ifadelerini kullandı.

‘SEÇME KAHVALTI’YA GEÇİLMELİ

İsrafı önlemek için ‘seçme kahvaltı’ uygulaması önerisinde bulunan Ramazan Bingöl, “Artık açık büfe ve serpme kahvaltıdan vazgeçmenin zamanı geldi de geçiyor. Seçme kahvaltıda misafirler, kahvaltı masasında ne yemek istiyorsa onu sipariş ediyor, istemediği ürün masasına gelmiyor, yemediği ürünün de parasını ödemek zorunda kalmıyor. Buna geçtiğimizde ülke ekonomisine yılda 100 milyar liraya yakın bir katkı sağlayacağını tahmin ediyoruz. Bu uygulamayı uzun zamandır işletmelerimde yapıyorum. İsraf çok büyük oranda bitti, çöpler artık dolmuyor” diye konuştu.

HER ŞEY DÂHİL KALDIRILMALI

Otellerdeki ‘her şey dâhil’ uygulamasının büyük bir israf ve savurganlığa yol açtığını vurgulayan Bingöl, şunları söyledi: Bunu da bir düzenleme gelmeli. Çünkü dünyada böyle bir şey yok. Bir otelde açık büfe kahvaltıda neredeyse 300 çeşit yiyecek bulunuyor. Bunların yarısı israf. Bir insanın görgüsü ve kültürü açık büfeden aldığı yemeklerden belli olur. Aynı tabağa balığı, tavuğu, tatlıyı, tuzluyu hepsini koyuyor. Parasını vermiş olabilir ama bu bir israf, kendi vücuduna zarar, bereket kaçıyor.

PROGRAM HAZIRLANMALI

Ramazan Bingöl, ilkokuldan başlayarak israf ve sağlıklı beslenmeyle ilgili bir program hazırlaması gerektiğini belirterek “Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı, Sağlık ve Millî Eğitim Bakanlıkları STK’larla bir araya gelmeli. Bir restoranda, açık büfede ‘Yemek nasıl yenir?’ diye bir çalışma yapmalıyız. Bununla ilgili bir eğitim kampanyası başlatılmalı” önerisinde bulundu.

CEBE DE BÜYÜK ZARAR

Serpme ve açık büfe kahvaltılar yüksek fiyatlarla cepleri de yakıyor. Serpme kahvaltıda en az 15 çeşit yiyecek bulunuyor. Bu rakam bazı yerlerde ise 40 çeşide kadar yükseliyor. Fiyatlar ise restoranların niteliğine hizmetine ve bulunduğu konuma göre değişiklik gösteriyor. Sıradan bir yerde bir kişilik serpme kahvaltı 250-300 lira, çift kişilik bir kahvaltı 550-600 liraya kadar yükseliyor. Bu rakamlar mekâna ve kahvaltı çeşitliliğine göre 1.000 liraya kadar çıkabiliyor. Özellikle tatil bölgelerindeki serpme ve açık büfe kahvaltılar dudak uçuklatıyor. Mesela, Çeşme’de dört kişilik bir serpme kahvaltı fiyatı 1.200 liradan başlıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...