Senetle otomobil alırken tuzağa düşmeyin

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Senetle otomobil alırken tuzağa düşmeyin

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Bazı fırsatçı galeriler senetle otomobil satarken sözleşmelere akıl almaz şartlar koyuyor. 300 bin liralık bir senette 2 ay sonra erken kapatma ücreti için 450 bin lira talep eden var. Ayrıca kredi ödemesi 1 hafta gecikince direkt avukatlık olabilirsiniz…

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Bankaların ikinci el otomobil alımlarında kredi musluklarını kısması, senetle satışa talebi artırdı. Bu nedenle piyasada satılan ikinci el otomobillerin dişe dokunur bir kısmı senetle yapılmaya başladı. Ancak bazı fırsatçı şirketler bu durumu suistimal eder hale geldi. Bu nedenle uzmanlar senetle otomobil alacaklar için uyarılarda bulunuyor. Özellikle yapılan sözleşmelerin en ince ayrıntısına kadar okunması gerektiğini söyleyen sektör temsilcileri “Elinizi verip kolunuzu kaybetmeyin” diyor…

İKİ AYDA 150 BİN LİRA FAİZ

Bankalarda ikinci el otomobil kredisinde uygulanan faiz oranları yüzde 3 civarında seyrederken, senetle satış yapan şirketlerde yüzde 5 ve üzerine çıkıyor. Kredi bulamayanlar da bu oranlara razı oluyor. Ancak erken kapatma, gecikme faizi ve icralık durumlarında senetle satış yapan şirketler vatandaşın gözünün yaşına bakmıyor. Galeriden otomobil sahibi olmak için 300 bin liralık senet yapan Mehmet Sarı yaşadığı mağduriyeti şöyle anlatıyor: Nisan ayında Malatya’dan İstanbul’a araba almak için geldim. Bir galeri ile anlaştık. Kredi kullanamadığımdan dolayı senet yaptık. 300 bin lira için 36 ay vade ile aylık 22 bin lira ödeme yapacaktım. Kredinin toplam ödemesi 795 bin liraya tekabül ediyordu. Aradan 2 ay geçti. Bir yerden elime para geldi ve erken kapatma yapmak istedim. 22 bin liradan 2 taksit ödememe rağmen, benden erken kapatma ücreti olarak 410 bin lira para istediler. Ana para 300 bin lira idi… Sonradan anlaşıldı ki, sözleşmedeki tüm detayları okumamışım. Mahkemeye başvursam da haksız çıkacaktım ve 300 bin liralık kredi için 2 ayda 450 bin lira para ödedim.

Senetle otomobil alırken tuzağa düşmeyin

KARGO ÜCRETİNİ BİLE ALDILAR

Ayrıca senetlerini İstanbul’dan Malatya’ya isteyen Mehmet Sarı, “Onun bile kargo ücretini bana ödettiler. 45 lira kargo parası ödedim. Bunlar bankadan daha beter. Tam tefeciler. Şimdi fırsatını bulmuşlar insanları soyuyorlar. Mutlaka yaptığınız sözleşmesi iyi okuyun” açıklamasında bulundu.

1 HAFTADA AVUKATA GİTTİ

Senetle araba alan bir başka mağdur Kadir Şahin ise “Bir galerici ile anlaştık. 220 bin liralık bir açığım vardı ve bunu senetlendirdik. Ödemeyi sadece 7 gün geciktirdim. Anında avukata vermişler. Bankada bile ihtar süresi ile 2 aya kadar zaman tanıyorlar. 1 hafta için bu muameleye maruz bırakıldık. Bir diğer arkadaşım da 15 gün ödemesini geciktirdiği için arabaya bağlama kararı çıkarılmış” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...