Sebze ucuzlamayınca 'belirgin düşüş' olmadı

Sebze ucuzlamayınca 'belirgin düşüş' olmadı

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın "haziranda belirgin düşüş görülecek" dediği enflasyon, %0.31 arttı. Yıllık enflasyon ise %9.16 olarak gerçekleşti.

Yaz aylarında ucuzlayan sebze ve meyve sebebiyle "enflasyonun düşüş ayı" olan haziran, bu defa şaşırttı. Haziran ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0.31 ile beklentilerin üzerinde arttı. Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 0.06 artış kaydederken, yıllık enflasyon oranı yüzde 9.16 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın "Haziranda belirgin düşüş olur" dediği, piyasaların yüzde 0.02 civarında gerileme beklediği enflasyondaki artışta, sebze ve meyvede beklenen ucuzlamanın gerçekleşmemesi etkili oldu. TÜİK verilerine göre, haziranda en yüksek artış, yüzde 1.72 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Haziran ayı enflasyonunun daha fazla artmamasında ise giyim ve ayakkabıda yüzde 50'leri aşan mevsim sonu indirimler etkili oldu. Ramazan öncesi tatil yapmak isteyenlerin talebi, yurt içi turları yüzde 49.36 ile zam şampiyonu yaptı. Don sebebiyle üretimi azalan kayısının kurusu yüzde 13.25 zamlanırken, yumurta fiyatı yüzde 11.28, ulaşım da yüzde 7.10 zamlandı. Giyim ve ayakkabıda yüzde 50'ye varan indirimler ise sebze ve meyvenin sebep olduğu enflasyon artışının daha da yüksek olmasını önledi.
Enflasyon rakamları, analistleri de şaşırttı. Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt, "Enflasyonda beklenti yüzde 8.80 iken, yüzde 9.16 olması sürpriz olarak nitelendirilebilir. Hem piyasa hem Merkez Bankası haziranda düşüş bekliyordu" dedi. Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yıldız, "Yaz aylarında görmeye alışık olduğumuz düşüş gerçekleşmedi" derken, Odeabank Strateji direktörü Ali Kırali, Merkez Bankası'nın, enflasyon tahminini yukarı yönlü revize etmesini beklediklerini dile getirdi.


DÜŞÜŞ ÜMİDİ BİR SONRAKİ AYA
Bahar aylarında yaşanan dolu ve don gibi tabii afetler sebze ve meyve üretimini vurdu. Fiyatlar haziran ayında, turfandaya göre biraz düşse de Ramazan fırsatçıları suni zamlar yaptı. Turizm tesislerinin talebi de artınca, enflasyonda düşüş beklenirken artış geldi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...