Schengen harç değil haraç oldu

Schengen harç değil haraç oldu

Ekonomi Haberleri

Türkiye ile AB arasında geçen yıl imzalanan Geri Kabul Anlaşmasına rağmen 813 bin 339 kısa süreli Schengen vize başvurusunun Türkiye'ye bedeli ağır oldu

Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması TBMM tarafından geçen yıl onaylandı. Böylece Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa yolunda çok önemli bir dönemeç alınmış oldu. Ancak buna rağmen Türk vatandaşları AB ülkelerine adeta haraç ödemeye devam etti. AB üye ülkelerine yapılan 813 bin 339 kısa süreli (C tipi) Schengen vize başvurusunun Türk halkına en iyimser tahminle 48.8 milyon avroya mal olduğunu belirten İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Uzman Yardımcısı Ahmet Ceran, AB'nin Türk vatandaşlarına uyguladığı vize zorunluluğunun mali külfet haline geldiğini söyledi. Ceran, "2013 yılında karşılıklı imzaların atılmasıyla başlayan vizesiz seyahat diyaloğu sürecinde Avrupa Komisyonu, belirlediği 72 teknik kriterden, Türkiye'nin 22 kriteri karşılamış veya karşılamaya yakın olduğu; 40 kriterin bir bölümünü karşıladığı; 10 kriteri ise karşılamadığını teyit etti. Avrupa Komisyonu'nun, vize serbestliği diyaloğuna ilişkin birinci değerlendirme raporunu yayımladığı 20 Ekim 2014 tarihinden bu yana, genel seçim atmosferinin etkisiyle, vize serbestliği diyaloğunu ileri aşamaya taşıyacak reformlara gerekli önceliğin ne yazık ki verilmediği görülüyor. Ulusal eylem planları dahilinde 2015 yılının sonuna kadar gerçekleşmesi hedeflenen, vize serbestliği diyaloğunu büyük ölçüde olumlu etkileyecek; özellikle veri güvenliği, entegre sınır yönetimi ve geri kabul mekanizmalarına ilişkin bir takım yasal düzenlemenin henüz etkin bir şekilde yerine getirilmemesi, sürecin geleceği için tehlike oluşturuyor" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...