'Sazan sarmalı'yla çiftçiye vurgun

- Güncelleme:
'Sazan sarmalı'yla çiftçiye vurgun

Ekonomi Haberleri

Dolandırıcılar ‘Sazan Sarmalı’ yöntemiyle son 1 haftada 32 çiftçiyi mağdur etti. Tarım makineleri, traktör ve römork almak ve satmak isteyenleri ağlarına düşürdüler. Satıcıyı ‘alıyorum’ diyerek internetteki ilanı kaldırtan vurguncular, aynı aracı başka internet sitesinde satışa koyarak, alıcıdan kapora alıp sırra kadem basıyorlar.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Organize İşler filminden esinlenen dolandırıcılar çiftçileri hedef aldı. ‘Sazan Sarmalı’ yöntemi ile alıcı ve satıcıyı bir araya getirerek aradan sıyrılan çete üyeleri, ele geçirdikleri paralarla ortadan kayboldu. Onlarca mağdur ise savcılığın yolunu tuttu.

Mağdurlardan Gökhan A., gazetemize yaptığı açıklamada yöntemin filmlerde olduğu gibi işlediğini anlattı. Konuyla ilgili birçok mağdurun olduğunu söyleyen Gökhan A., “Son ana kadar dolandırıldığımızı anlamadık. Genel olarak tarım işiyle ilgilenenler seçiliyor. Güven kazanıyorlar ve parayı hesaplarına geçirdikleri anda kayboluyorlar” dedi. Savcılığa son 1 haftada aynı yöntemle başvuran 32 kişi bulunuyor.

‘İLANI SİTEDEN KALDIR’

Çete üyeleri internette satışta olan ‘tarım aletleri, traktör ve römork’ ilanlarını tespit ederek satıcıyla iletişime geçiyorlar. Alıcı gibi konuşarak, pazarlık bile yapmadan anlaşma sağlıyorlar. Ardından satıcı kişiye “Ben aracını alıyorum, ancak bana birkaç gün süre ver, ilanı da internetten kaldır. Yalnızca bana aracın ‘plakası görünen’ farklı fotoğraf ve videolarını at” diyorlar. Satıcının güvenini kazanarak elde ettikleri yeni video ve fotoğraflarla başka bir ilan sitesinden uygun fiyata yeni ilan açıyorlar.

‘ARAÇ HAZIR PARAYI GÖNDER’

Yöntemin ikinci evresinde alıcı (mağdur) bulunuyor. Fiyatın uygun olması nedeniyle dolandırıcının açtığı ilanı birçok kişi arıyor. Alıcı kişiyle fiyat konusunda anlaşılıyor. Ancak bu zamana kadar herhangi bir para alışverişi gerçekleşmiyor. Aradan 1 gün geçtikten sonra, dolandırıcı kişi, asıl mal sahibini arayarak “Paranı hazırladım, bana ürünün (Römork, traktör veya tarım aleti) son videosunu at. Videoda ise ‘Ürün nakliye aracına yükleniyor hayırlı olsun’ diye konuş, ben de bunu ortağıma göstereceğim” diyor.

TELEFONLAR KAPANIYOR

Ardından gelen bu videoyu alıcı olan mağdur kişiye gönderiyor. Mağdura ise “Bak malın yola çıkıyor. Sen bana bir kapora gönder, bu piyasada dolandırıcı çok. Yola çıkmadan sana güveneyim” diyor. Alıcı kişi ise videoları gördükten sonra kapora mahiyetinde bir ücret gönderiyor. Parayı hesabına alan dolandırıcılar sırra kadem basıyor.

SAVCILIĞA KOŞTULAR

Mağdurlar ise dolandırıldıklarını telefon kapanınca anlıyor. Savcılığa başvuranlar, aracın plakasından gerçek satıcıya ulaşıyor. Satıcı kişi ise “Beni de aradılar, römorku alacaklardı, video istediler, son dakika almaktan vazgeçtiler” açıklaması yapıyor. Satıcı malını satamazken, dolandırıcıların yöntemine alet olmuş oluyor. Mağdurlar ise vurgunculara parayı çoktan kaptırıyor. Konuyla ilgili savcılığın araştırmaları devam ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...