Sanayiciler 'Kalıcı KGF'nin önemini böyle vurguluyor: Bankaların mutluluğuna güvenmeyin

Düzenleyen:
Sanayiciler 'Kalıcı KGF'nin önemini böyle vurguluyor: Bankaların mutluluğuna güvenmeyin

Ekonomi Haberleri

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan “Bankalar bu sene çok mutlu ama aksi durumlarda reel sektöre çıkarılan zorlukları iyi biliriz. Büyük yatırımların hedeflendiği dönemde, Kredi Garanti Fonu sistemi farkı şekilde devam etmeli” dedi.

Bünyamin Çelik Trabzon

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, “Kredi Garanti Fonu, 2017’nin muhteşem bir inovasyonu. Teminat kaldıracı görevi gördü. Reel sektörle finans kesimi arasında oluşan ve giderek artması muhtemel stresi önleyen bir enstrüman oldu” dedi. Erdal Bahçıvan ve beraberindeki meclis üyeleri, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek, çeşitli temaslarda bulundu. Basın mensuplarıyla düzenlenen toplantıda KGF ile ilgili açıklamalarda bulunan Bahçıvan “Devletin burada almış olduğu risk, öyle bazı çevrelerde söylendiği gibi 100-200 milyar TL felan değil. 25 milyar bile değil, toplam kütlenin yüzde 7’si kadar olan bir rakamdan bahsediyoruz. Bu kaldıracın karşısında elde ettiğiniz kazanım çok büyük oldu. Yüzde 5 büyüdük işte. Şimdi bunun gerçekten niteliksel bir dönüşüme kavuşması gerekiyor. Çünkü bunların bir kısmı sürdürülebilir, bir kısmı değil. Yani kaynak anlamında... Kredi Garanti Fonu sisteminin artık kaldırılmasının asla tartışılmayacağını, ama farkı şekilde önümüzdeki yıllara dönük devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bundan sonra Kredi Garanti Fonu’nun niteliğini daha da artıracak, ona nitelik kazandıracak, uzun vadeli ekonomik büyüme politikasına destek verecek bir dönüşüm gerekiyor. Bunun çalışmaları da yapılıyor” diye konuştu.

FED’in bol parayı dünyadan çekeceğini, son aylarda yaşanan para bolluğunun da çok uzun sürmeyeceğini söyleyen Bahçıvan, şöyle devam etti: Bankalar bu sene çok mutlu gözüküyorlar ama bankacının mutluluğuna çok güvenmemek lazım. Bu mutlulukların, nasıl çok kısa zamanda mutsuzluğa dönüşüp, o mutsuzluğun da reel sektörde ne tür zorluklar çıkardığını, biz sanayiciler olarak herkesten iyi biliyoruz. Büyük yatırımların hedeflendiği yeni dönemde, mutlak suretle bunu besleyecek finans kaynağı noktasında çok daha güçlü enstrümanlara ihtiyaç olacak.

"POTANSİYELİMİZ YÜZDE 7,5"

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay “Türkiye son iki çeyrektir yüzde 5 büyüyor, bu demektir ki potansiyelimiz yüzde 7-7,5 aslında” dedi. Okyay, Trabzon’daki sohbet toplantısında şu açıklamalarda bulundu: Kritik şey, enflasyon. Şu anda çift hanede. Türkiye için ideal enflasyon yüzde 6’lar deniyor, oralara çekmek lazım. ‘Yeter ki büyüyelim, enflasyon ne olursa olsun’ demeyi ben doğru bulmuyorum. Ne pahasına büyüyorsunuz, kaliteli mi? Şu sıralar Türkiye’nin getirisi yüksek. Para piyasaları nereden kazanıyorsa oraya geliyor, ama bu daha çok sıcak para. Bizim ihtiyacımız olan ise, dönüşüme kaynak getirmek. Tasarrufla ilgili sıkıntılarımız var, özel sektörün de, hane halkının da tasarruf yapıp, bunu büyümeye ayırması gerekiyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...