Şahinbey'de dönüşümde dev adım

- Güncelleme:
Şahinbey'de dönüşümde dev adım

Ekonomi Haberleri

Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılacak olan Çamlıca Konutlarının temeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın katıldığı görkemli bir törenle atıldı.

Halk oyunları gösterisinin ardından saygı duruşu ve istiklal marşı ile devam eden tören Şahinbey Belediyesi'nin hizmetlerinin anlatıldığı sine vizyon gösterimi ile devam etti.
Törenin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, göreve geldikleri günden bu yana yaklaşık 10 yıldır ciddi çalışmalar ve yatırımlar yaptıklarını hatırlattı. Bayraktar, "Gaziantep çok önemli bir vilayetimiz. Sanayileşme, kalkınma, gelişme, eğitim, ihracat, tarihi derinliği bakımından çok önemli bir köşe başı ve Türkiye'nin amiral gemisi. Bugün burada toplamda bin 100 kadar konutun yapılacağı alana temellerini atıyoruz. Gaziantep'in nüfusu yaklaşık 1 milyon 400 bine dayandı. Şahinbey'inde nüfusu geldi 800 bine dayandı. Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri ve 69 ilimizden nüfus olarak büyük. Gece kondular bu bölgede aşırı fazla. Bu gece kondular bizim dönemimizde yapılmadı. Bunlar bizim iktidara geldiğimiz günden önce yapıldı. Bizim dönemimizde ne Gaziantep'te nede başka bir bölgede hem gece kondu hem de çarpık yapılama olmadı ve bunun karşısında çor dik durduk. Ve bu süre içerisinde insanlarımıza 'Gece kondu yapacaksın, salaş yapı olacak, tabusu olmayacak, depreme dayanıksız olacak, satamayacaksın, çocuklarına miras olarak bırakamayacaksın' dedik. Halbuki gecekonduya harcadığı parayla ev vereceğimizi söyleyerek gecekondu yapımlarını durdurduk. Ama bu yetmez mutlaka şehirlerimizi depreme dayanıksız, mühendislik hizmeti almayan ve modern olmayan, parkı olmayan, bahçesi ve ulaşışımı sıkıntılı olan yerleşim merkezlerimizi kurtarmamız gerekiyor. Şuanda devlet olarak hükümet olarak 560 bin konut rakımına ulaştık. Bunların 450 binini hak sahiplerine teslim ettik" dedi.

Türkiye'nin 250 noktasında kentsel dönüşümün devam ettiğini hatırlatan Bakan Bayraktar, şunları söyledi:
"Biz neden Şahinbey Belediyesi'nin çalışmalarına geliyoruz? Çünkü Mehmet Tahmazoğlu kardeşimiz gerçekten Türkiye'ye örnek olacak çalışmalar yapıyor. Kendi belediye imkanları ile Şahinbey'in 5 ayrı bölgesinde bu eski konutları yeniliyor ve kentsel dönüşümü en iyi şekilde yapıyor. Vatandaşlarında bu çalışmalara destek olması gerekiyor. Mutlaka bu işte eğer biz vatandaş, belediye kamu kuruluşları el birliği ile bu işlere sarılırsak şehirlerimizi güzelleştiririz ve kaynak israfını da önleriz. Şahinbey'de başarılı olmanın bir önemli ayağı da vatandaşın yüzde 95 oranında bu projelere destek vermesidir.".

Bakan Bayraktar, demokrasinin yaşandığı ülkelerde vatandaşlara rağmen bir proje yürütülemeyeceğini belirterek, "Vatandaş, devlet ayağı projelerde olacak. Burada bunun örneklerini görüyoruz. Biz Şahinbey Belediyesi'nin yaptığı çalışmalarını tüm belediyelerimize örnek gösteriyoruz. Buradan da Türkiye'ye seslenmek istiyorum. Şahinbey Belediyesi'nin yaptığını tüm belediyelerin yapması lazım" diye konuştu.

6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kanununu da hatırlatan Bakan Bayraktar, "Yaptığımız kanunlarla kentsel dönüşüm yapılabiliyor. Ama bu yeni kanun belediyelerin elini güçlendirdiği gibi vatandaşların kendi evlerini ve riskli alanlarını daha sağlıklı bir duruma getirmesi için yapılan bir kanun. Vatandaşa kira yardımı, yıkım konusunda, evlerin taşınması, kentsel tasarım, imar ve ruhsat gibi birçok konuda sonuna kadar yardım edeceğimizi söyledik ve bunları yapıyoruz. Gelin Türkiye'nin tamamını modern dünyanın olduğu gibi modernleştirelim ve salaş yapılardan kurtulalım. Bu sayede çarpık yapılaşma ve depreme dayanıksız yapılardan kurtaralım. Şahinbey Belediyesi Türkiye'de bir öncülük yapmaktadır. Şehrin içerisindeki sanayi kuruluşlarını kent merkezinden uzaklaştırırken eğitime de destek vermeyi unutmuyor. Gaziantep'in özelinde de eğitime ciddi destekler vereceğiz" şeklinde konuştu.

"VATANDAŞIN HUZURUNU, REFAHINI ARTIRMA YOLUNDA CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ"

Eğitimde ara teknik eleman yetiştirileceğini de hatırlatan Bakan Bayraktar, "Teknik eğitimin daha fazla öne çıkması için nasıl Almanya'nın Japonya'nın yaptığı gibi teknik eğitime önem vererek kalkındı, bizde ülkemizde her alanda kalkınma seferberliği içindeyiz. 2002 yılı sonunda göreve geldiğimizde vatandaştan aldığımız vergilerin yüzde 86 yurt dışından alınan kredilere gidiyordu. Bu rakam yüzde 16'ya düştü. Bu paralar artık yatırıma gidiyor. Göreve geldiğimizde hazinedeki para 27 milyar dolardı. Ama şuanda 117 milyar dolardır. Tüm dünya artık Türkiye'ye gıpta ile bakıyor. Dünya Türkiye'yi artık örnek alıyor. Kalkınma yolunda vatandaşın huzurunu, refahını artırma yolunda canla başla çalışıyoruz.
Bakan Bayraktar, katı atık projesi ve eğitim alanlarında da Gaziantep'e önemli desteklerde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

Konuşmasına Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'nun çalışmalarından dolayı teşekkür ederek başlayan Gaziantep Valisi Erdal Ata, "Bakanımız TOKİ Başkanlığı döneminde başlattığı yurdumuzun dört bir tarafında yapılan yaklaşık 500 bine yakın sağlıklı konutlarla vatandaşlarımızın insanca yaşayabilecekleri modern konutlara kavuştular. Diğer taraftan da modern kentleşmenin öncülüğünü TOKİ yapmış oldu. Aynı zamanda da ülkemizin deprem bölgesinde olduğunu kabul ederek sağlam ve sağlıklı konutlarda bundan sonra olabilecek depremlerde de önemli can kayıplarının önüne bu projelerle geçilmiş oldu. Şahinbey belediyemizde ilçemizde başlatmış olduğu kentsel dönüşüm projelerinin en güzel örneklerini veriyor. Gerçekten gecekonduların içinde bitmiş güzel projeler görebiliyoruz. Ben belediye başkanımızı bu çalışmalarından dolayı kutluyorum. Bu konutlar sayesinde vatandaşlarımız daha çağdaş daha modern konutlarda oturacak" dedi.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise yaptıkları projelerle ilgili bilgiler verdi. Başkan Tahmazoğlu, şunları kaydetti:
"Yüzde 80'i çarpık yapılaşmış 764 bin nüfusla ve 69 ilden daha büyük nüfusa sahip Türkiye'nin beşinci büyük ilçesiyiz. Çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırarak modern konutların yapılacağı projelerimizle tam hız ilerliyoruz. Kentsel dönüşümde hedefimizde 4 bin konuttu, 5 bine çıkardık. Kentsel dönüşüm çalışmalarımız 18 mahalleyi kapsamaktadır. Bu kapsamda Özdemirbey caddesini 6 şeritli yol haline getiriyoruz. TOKİ ile işbirliği içerisinde yaptığımız 296 konutumuzu kamulaştırma yaptığımız vatandaşlarımızla takas yaptık, yada onları uygun fiyatlarda satarak birçok aileyi ev sahibi ettik. 300 dar gelirli ailemize ayda 250 TL ödemeli ev verdik."
Her bölgede sos yal tesis konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Başkan Tahmazoğlu, "Konutlarımızın altında ve her bölgemizde hanım ve erkek spor salonu, hanım ve erkek taziye evi, ana sınıfı, İngilizce ve bilgisayar kurs odaları ve mefruşat kurs odalarının bulunduğu sosyal tesisler inşa ettik. Ayrıca trikotajcılar ve penyeciler odası bir protokol imzaladık, hanım kardeşlerimiz burada çalışarak aile ekonomisine katkı sağlıyorlar. Son iki yılda 200 milyon TL'lik kamulaştırma yaptık. 400 milyon TL olan 2012 yılı bütçemizin 300 milyon TL'sini yatırım bütçesi olarak kullanıyoruz. Son iki yılda 150 bin metrekare alanın 118 bin 448 metrekaresini kamulaştırdık. Tüm bu çalışmalarımızda desteklerini esirgemeyen sayın Başbakanımıza teşekkür ederim. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanımıza ve milletvekillerimize de teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Yapılan konuşmalarının ardından Bakan Erdoğan Bayraktar, Vali Erdal Ata, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Başkan Tahmazoğlu, kaymakamlar ve davetliler temele ilk harcı atan butona basarak çalışmaları başlattı. Havai fişek gösterisi eşliğinde yapılan temel atma törenine halkında yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...