Sağlıkta fark ödemesi azalacak

Düzenleyen:
Sağlıkta fark ödemesi azalacak

EKONOMİ Haberleri

Sağlık Bakanı Koca, özellikli sağlık hizmetlerinden alınan fark ücretlerinin azaltılacağını, öte yandan hekim, hastane ve cihaz sayısının artırılıp çeşitlendirileceğini söyledi...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, özellikli sağlık hizmetlerinden alınan farkın azaltılması veya kaldırılması için çalışma yapacaklarını söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın 2019 bütçesinin sunumunu yapan Koca “Cepten yapılan sağlık harcamalarının oranı dalgalanma gösterse de Genel Sağlık Sigortasının devreye girmesiyle vatandaşlarımızın tamamına yakınının sağlık güvencesi altına alınması ile bu oran yüzde 16’lar seviyesine kadar inmiştir. Özel hastanelerde kanser vakalarında ve yoğun bakımlarda fark alınmasına son verilmiştir. Bunun gibi özellikli sağlık hizmetlerinden alınan farkın azaltılması veya kaldırılması yönünde yapacağımız uygulamalar neticesinde sağlık hizmeti alırken vatandaşımızın cebinden çıkan harcamaları daha da aşağıya çekmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Şu anda 894 hastane, 7 bin 950 aile sağlığı merkezi, 2 bin 700’e yakın 112 sağlık istasyonu ve 171 Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ile hizmet verildiğini anlattı. 1 milyonu bulan sağlık personeli ile 80 milyonu aşkın kişiye hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti sunduklarını söyleyen Bakan Koca “Hekim sayımız düşük. İhtiyacın uzun süre devam edeceği görülüyor. OECD ülkelerinde 100 bin kişiye 351 hekim düşerken ülkemizde bu sayı 186. Yine OECD ortalamalarına göre 100 bin kişiye 1025 ebe ve hemşire düşerken bizde bu rakam son yıllarda ancak 172’ye ulaşmıştır. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla içindeki paya göre sağlık harcaması gelişmiş ülkelerin altında olmasına rağmen en kapsamlı sağlık hizmeti sunan ülke konumundayız” ifadesini kullandı.

Geleceğin doktorları için destek

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorları, doktor adaylarına burs verecek. Aynı üniversitenin 1984 yılı mezunlarından oluşan Çevre, Sağlık, Kültür ve Eğitim Vakfı (ÇESEV), öğrencilere burs ve manevi destek vererek onların iyi yetişmesine katkıda bulunuyor. 70 doktor üyesi ve 40 destekçisi olan Vakıf, mezunların çevre ve insan  bilincine sahip olmasını amaçlıyor. Herkesi desteğe çağıran ÇASEV Başkan Yardımcısı Üzeyir, “Burs verdiğimiz öğrenci kardeşlerimiz çok zor şartlarda okuyup İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine dereceyle girmişler. Geleceğin parlak doktorları olacak kardeşlerimize ‘çorbada tuzumuz olsun’ diye destek veriyoruz. Onlarda mezun olup kardeşlerine destek olacaklar” dedi.

İlaçta millî seferberlikmeyvelerini veriyor

Türkiye’nin “millî üretim seferberliği” başlattığı eczacılık ürünlerindeki ihracatı, ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 49,4 artarak 845,7 milyon dolara yükseldi. Söz konusu ürünler 161 ülkeye ihraç edildi. İhracatta Asya ve Uzak Doğu öne çıksa da ABD ve Almanya gibi gelişmiş ülkelere ihracatta da önemli artışlar gerçekleşti. Türkiye’nin, 2013’te serbest ticaret anlaşması yaptığı Güney Kore’ye eczacılık ürünleri ihracatı, bu dönemde 2017’nin aynı dönemine kıyasla yaklaşık 6 katına çıkarak 44,7 milyon dolardan 254,2 milyon dolara yükseldi. Eylül sonu itibarıyla ihracatın en hızlı arttığı bir başka pazar Çin’in özel yönetim bölgesi Hong Kong oldu. Sadece Asya değil, Avrupa ülkelerine de ilaç ihracatı arttı. Dünyanın önemli ilaç şirketlerine ev sahipliği yapan Almanya’ya yönelik dış satım ocak-eylülde yıllık bazda yüzde 43,4 artarak 12,9 milyon dolardan 18,5 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde İtalya’ya ihracat yüzde 76,5 artışla 3,4 milyon dolardan 6 milyon dolara çıktı.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...