Sadece kartlarla bir ayda 38.7 milyar harcadık

Sadece kartlarla bir ayda 38.7 milyar harcadık

Ekonomi Haberleri

Bütün tedbirlere rağmen tüketim azalmadı ve bayramı da içine alan bir ayda sadece kredi kartlarıyla 38.7 milyar liralık harcama yapıldı

Ramazan ayı ve bayramda tüketiciler 38.7 milyar liralık kartlı ödeme yaptı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verileri, ekonomi yönetimi tarafından alınan ve harcamaları kısmaya yönelik tedbirlere rağmen harcamaların azalmadığı, farklı ödeme yöntemlerine kaydığı gözlendi. Buna göre, geçen yılın ramazan ayında 37.2 milyar lira olan kartlı harcamalar, bu yıl ramazan ayında 37.1 milyar lira olarak gerçekleşti. Bayramın da eklenmesiyle harcama 38.7 milyar liraya ulaştı. nbsp;
Ramazan Bayramı'nın olduğu 28-30 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen işlemler incelendiğinde, kartlı ödemelerde azalma görülüyor. 2013 yılının Ramazan Bayramı'nda 1.61 milyar lira tutarında kartlı ödeme yapılırken, bu yıl Ramazan Bayramı'ndaki kartlı harcamalar yüzde 2 düşüşle 1.58 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 1 Şubat 2014 tarihinde başlattığı taksit sınırlamasının etkisi, ödemelerde taksit uygulamasını azalttı ve ramazan ayında taksitli ödemelerin toplam tutarı 8.4 milyar lira olarak gerçekleşti. 2013 yılının ramazan ayında 10.6 milyar liralık taksitli ödeme yapılmıştı.

TASARRUF DEĞİL DEĞİŞİKLİK

Kart sahipleri için büyük bir kolaylık sunan ve kartlı ödeme sistemlerinin gelişiminde önemli rol oynayan internetten kartlı ödemelerin tüm kartlı ödemeler içindeki payı ramazan ayında yüzde 9 oldu. Ramazan ayı boyunca internetten yapılan kartlı ödeme tutarı 3.5 milyar TL olarak kaydedildi. Kartlı ödemelerin büyüme oranındaki yavaşlamaya karşın Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı hane halkı tüketimi verilerinde yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 9 oranındaki büyüme, tüketimin azalmadığına da dikkati çekiyor. BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada kartlı ödemelerin sağlıklı büyümesini sürdürdüğünü belirtti. Canko, "Kartlı ödemeler 2014 yılında büyümesini sürdürüyor ancak düzenlemelerin etkisiyle geçmiş yıllara göre büyüme hızında bir yavaşlama söz konusu. Kartlı ödemelerdeki bu yavaşlamanın doğrudan tasarrufa yansımadığını, farklı ödeme yöntemleri ile tüketimin büyümeye devam ettiğini TÜİK'in açıkladığı hane halkı tüketim rakamlarında gözlemliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...