Sabit saatle 1,3 milyar lira cepte kalacak

Sabit saatle 1,3 milyar  lira cepte kalacak

EKONOMİ Haberleri

Uygulaması 2016 yılında başlayan sabit saat uygulaması, sürekli hâle getirildi. İki yıldır birer yıl süreyle geçilen yaz saati uygulaması için bundan böyle herhangi bir düzenleme yapılmasına gerek kalmayacak.

Osman Çobanoğlu ANKARA

Söz konusu uygulamanın başlamasından sonra gerçekleşecek tasarruf miktarlarının da önemli boyuta ulaşması dikkat çekti. Sabit saat uygulamasıyla elektrik tüketiminde 1,3 milyar kilovatsaat tasarruf gerçekleşti. Böylece tek zamanlı tarifeler için 540 milyon lira, üç zamanlı tarifeler için de 801 milyon lira tasarruf öngörüldü.

İŞTE TASARRUF KALEMLERİ
08.00-17.00 mesai saatlerinde elektrik tüketiminden tasarruf oranı yüzde 1,32 olurken, tüketicinin 977 milyon 812 bin lirası cebinde kalacak. 08.30-17.30 arası mesaide ise tasarruf yozde 3,26, tüketicinin cebinde kalan tutar 2 milyar 685 milyon lira olacak. 09.00-18.00 arasındaki mesai saatleriyle de yüzde 3,21 tasarrufla tüketici 2 milyar 422 milyon lira daha az enerji bedeli ödeyecek. Sabit saat uygulaması Avrupa’dan da ilgi gördü. Avrupa Birliği, sürekli tartışma konusu olan yaz ve kış saati uygulamasından vazgeçeceğini açıklamış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de bu açıklamanın ardından “Aklın yolu bir. Türkiye’nin sabit saat uygulaması AB’ye de referans oldu” demişti.

Santral ihtiyacı bitti
¥ Uygulamayla 08.30-17.30 mesai saatleri içerisinde ülke genelinde kişi başı 64 saat, toplamda 6 bin 161 saat daha fazla aydınlıktan yararlanıldı.
¥ 2 milyar dolar maliyetli 2 bin megavatlık ilave enerji santrali ihtiyacı ortadan kalktı.
¥ Kış ve yaz saatleri uygulaması varken, mart ve ekimin geçiş haftalarında yaşanan psikolojik problemler en aza indi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...