Rusya'daki kriz sesleri Türkiye'den duyuluyor

Rusya'daki kriz sesleri Türkiye'den duyuluyor

Ekonomi Haberleri

Rusya'da yaşanan krizin hem gıda üreticilerini hem de turizmi olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

Türkiye'nin önemli turizm ayağı olan Rusya'nın Avrupa Birliği ülkelerinden gıda vetosu yemesi Türkiye'ye yeni bir kapı açmıştı. Ancak, Rusya ekonomisinin krizin eşiğine gelmesi Türkiye'de hem turizmcileri hem de ziraatçıları düşündürmeye başladı. İki ülke arasında ulusal paralar TL-Ruble ile ticaret ya da mal ve hizmet mübadelesi alternatif çözüm yolları olarak ortaya çıkıyor.
Türkiye, Batılı ülkelere kapısını kapatan ve 2 trilyon dolarlık bir pazarı olan Rusya ile yapılan anlaşma ile 1.3 milyar dolar değerinde süt ve süt ürünü, tarım ve hayvansal ürünler satarak gıda ihracatını yüzde 50 artırmıştı. Ancak, Rusya'da yaşanan ekonomik kriz gıda üreticilerini tedirgin etmeye başladı. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, konu hakkında şöyle konuştu: "Ruble değer kaybediyor. Değer kaybettiği sürece Rusya ile ihracatın bir anlamı kalmıyor." Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye bu yıl yaklaşık 4 milyon turist ağırladı. Ancak, şimdi Türk turizmciler de Rusya'da yaşanan bu krizden dolayı endişeli. Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Timur Bayındır, şu değerlendirmede bulundu: "Ancak Rusya'da yaşanan krizden dolayı Rusya'dan gelen turist sayısında düşüş gerçekleşecek gibi görünüyor. Bu düşüş yüzde 5'i geçerse turizm açısından kötü olur."


Kepenkler kapatıldı
Dolar karşısında dramatik şekilde değer kaybeden Ruble, Rusya'nın altını üstüne çevirdi. Elindeki rublenin her gün yüzde 5-10 eridiğine şahit olan Ruslar paralarının artık dövize çevirmek için de geç olduğunu düşünüp mala hücum ediyor. Raflarda ne olursa olsun almak için birbiriyle yarışan Ruslar'a, çevre ülkelerden gelenler de eklendi. Özellikle Çin, Ermenistan Kazakistan, Beyaz Rusya ve diğer komşu ülkelerden gelenlerin otomobil, mücevher ve lüks mağazaları hedef aldığı belirtiliyor. Gelişmeler üzerine Rusya'da online satış yapan Apple'ın ardından, otomobil galerileri lüks markaların mağazaları satışları durdurma kararı aldı.
DAMLA?PEKER




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...