Reformlarda gecikme pahalıya patlıyor

/ Kaynak: İHA
Reformlarda gecikme pahalıya patlıyor

Ekonomi Haberleri  / İHA

TÜSİAD'ın Görüş dergisinde yer alan makalede, hükümetin enerjisini siyasi problemlere kaydırdığına dikkati çekti

TÜSİAD'ın Görüş dergisinde yer alan makalede, hükümetin enerjisini siyasi problemlere kaydırdığına dikkat çekilerek, "Reformlar performansımız yüksekken yapılmalıydı" denildi. nbsp;Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) yayımladığı Görüş dergisinde, ekonomik tablo kötüye giderken hükümetin zaman ve enerjisini siyasi problemlere kaydırdığına dikkat çekilerek, "Ekonomik performans güçlüyken reform yapmamanın bedelinin ne kadar yüksek olduğu şimdi ortaya çıkıyor" denildi. Dergide Doç. Dr. Ümit İzmen imzasıyla yayımlanan makalede, yurt içinde kurlardan faiz oranlarına, sermaye akımından emtia fiyatlarına, çok sayıda değişkende belirsizliğin arttığı vurgulanarak, "Bu durum zaten son derece düşük olan büyüme hızı ve siyasetteki yüksek tansiyonla birleşince, önümüzdeki dönemle ilgili riskleri hızla yükseltiyor" denildi. Makalede, "Ekonomik tablo kötüye giderken, hükumetin zaman ve enerjisinin büyük bir bölümü içeride ve dışarıda ciddi siyasi problemlerle boğuşmaya kaymış durumda. Siyasi tansiyonun tekrar yükselme ihtimali, ekonomik tablonun daha da bozulması riskini artırıyor. Bu riskler ve ekonomik görünümdeki bozulma karşısında hükumetin yapabilecekleri çok sınırlı. Ekonomik performansın güçlü olduğu zamanlarda reformların yapılmamış olmasının bedelinin ne kadar yüksek olduğu şimdi ortaya çıkıyor" ifadelerine yer verildi. Oluşan belirsizlikle beraber para birimlerindeki sert değer kayıpları ve faiz oranlarındaki yükselişin, gelişmekte olan ülkelerde yeni bir kriz dalgası endişelerine sebep olduğuna dikkat çekilen makalede, şu görüşlere yer verildi: "2011'in son çeyreğinden itibaren düşük büyüme evresinde olan Türkiye'nin, küresel likiditedeki yön değişikliği sebebiyle biraz daha yavaşlaması gündemde. Mayıs ayından beri ülke içinde ve Orta Doğu'da tırmanan siyasi gerilim büyümeyi olumsuz etkileyecek. Ekonomide beklenen hızlanma gecikecek."

Orta Vadeli nbsp;Program nbsp;tehlikeye nbsp;girebilir
Görüş dergisindeki makalede, Türkiye'nin son 2 yıldır düşük büyüme evresinde olduğuna dikkat çekilerek, küresel likiditedeki yön değişikliği sebebiyle bu durumun devam edeceği belirtildi. Dış kaynaklı siyasi gerilimin de büyümeyi olumsuz etkileyeceği belirtilen makalede, "Beklenen hızlanma gecikicek" denildi. Ekonomi yönetimi ise geçtiğimiz günlerde açıkladığı Orta Vadeli Program'da (OVP), büyüme oranını bu yıl %3.6, gelecek sene de %4 olarak belirlemişti. Makalede, O. Doğu ve K. Afrika'daki siyasi karışıklık yüzünden ihracatın da zorda olduğu belirtilirken, OVP'de ise ihracat artışı %8.1 olarak belirlendi.
Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...