Reel kesim ve hizmet güven endeksi Kasım ayında azaldı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Reel kesim ve hizmet güven endeksi Kasım ayında azaldı

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Merkez Bankası ve TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Kasım ayında reel kesim ve hizmet güven endeksi azaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım ayı reel kesim güven endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise 2023 Kasım’a ilişkin Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endekslerini açıkladı. Verilere göre Kasım ayında reel kesim ve hizmet güven endeksi azaldı.

REEL KESİMDE ÜÇ AYLIK BEKLENTİLER AZALDI

Merkez Bankası verilerine göre imalat sanayinde faaliyet gösteren 1760 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen sonuçlara göre Kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 103,9 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

HİZMET SEKTÖRÜNDE 2.4 PUANLIK AZALIŞ

TÜİK tarafından mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi verilerine göre kasım ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 2,4 oranında azalarak 110,9 değerini, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,9 oranında azalarak 111,7 değerini ve inşaat sektöründe yüzde 2,2 oranında artarak 91,0 değerini aldı.

Hizmet sektöründe son 3 aylık dönemde iş durumu kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 4 azalarak 110 değerine geriledi. Son 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep ise yüzde 4,6 azalarak 108 'ye geriledi. Hizmet sektöründe ‘gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi’ kasımda bir önceki aya göre yüzde 1,6 artarak 114,8 değerine yükseldi.

Perakende sektöründe son 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar yüzde 3,3 azalarak 116,4 değerine gerilerken; mevcut mal stok seviyesi 95,5 seviyesinde sabit kaldı.

İnşaatta ise alınan kayıtlı siparişler yüzde 1,7 artış kaydetti ve 83,5 değerine yükseldi. Gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi yüzde 2,6 artarak 98,6'e yükseldi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...