Ramazan ve bayram harcamaları azaldı

Ramazan ve bayram harcamaları azaldı

Ekonomi Haberleri

Enflasyon farkıyla birlikte maaşını alan emekli ücreti erken ödenen işçi alışverişe koştu ama harcamalar, geçen yıla göre yüzde 5'e varan oranlarda azaldı

Bayram öncesi alışveriş canlandı. Özel günlerde artan alışveriş, bayramlarda tatil unsuru da eklendiğinde daha büyük bir hacme ulaşıyor. İntegral Menkul Değerler şirketi, bayram öncesi vatandaşların harcama alışkanlıklarını inceledi. Sonuçlar, geçmiş yıllara göre bu yıl Ramazan Bayramı öncesinde harcamaların azaldığını gösterdi. Özellikle kredi kartı harcamalarında, önceki aya göre artış olsa da, geçtiğimiz yılın ramazan ve bayram alışverişiyle kıyaslandığında yüzde 4'e varan azalma dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl ramazan ayından önceki hafta olan 19 Temmuz'da kredi kartı harcamaları 77 milyon 314 bin lira olurken, bu yıl ramazan hazırlığı yapılan ve 20 Haziran'ı içine alan haftada 75 milyon 314 bin liralık alışveriş yapıldı. Yine geçen yıl bayram hazırlığını içeren ve ağustos ayının ilk haftasına denk gelen dönemde 79 milyon 144 bin liralık kredi kartı harcaması yapılırken, bu yıl bayram öncesi son hafta harcaması 74 milyon 653 bin liraya düştü.Harcama yelpazesi de hem gelir hem de ihtiyaçlar açısından değerlendirmeye imkân veriyor. İşçi ve emeklilere bayram öncesi enflasyon oranında zam yapılması ile erken maaş ödemesi, vatandaşın yüzünü güldürdü. Harcamaların Ramazan Bayramı'nın başlangıcından bir hafta öncesinde yoğunlaştığı dikkat çekerken, ağırlıklı alışverişin gıdada yapıldığı görülüyor. Ardından akaryakıt ve tatil ödemeleri sıralandı. Giyim alışverişi ise yüzde 70'e varan indirimler sebebiyle bu yıl daha ucuza geldi. Dar ve orta gelir seviyesindeki vatandaşlar alışverişini daha çok küçük esnaftan yaparken, kredi kartı kullanımında da artış görülüyor. İntegral'in analizinde, her yıl zirve yapan harcamaların azalması, özellikle kredi kartı harcamalarındaki artış hızının kesilmesi dikkat çekici olarak nitelendirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...