Rakamlar ortada balık yemiyoruz

Editör:
Rakamlar ortada balık yemiyoruz
Ekonomi Haberleri

Dünyada kişi başına düşen ortalama yıllık balık tüketimi; 16 kilogram iken Türkiye’de bu rakam ne yazık ki sadece 8 kilogram...

Uzmanlar balığın sağlıklı ve dengeli beslenmede önemli bir yere sahip olduğunu, yararlarının saymakla bitmemesine karşın Türkiye’de tüketiminin azlığına dikkat çekti. Birleşmiş Milletler’in Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, ABD, İspanya, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde kişi başına yılda 20 kilogramdan fazla balık düşüyor. Dünya ortalaması yıllık 16 kilogramken İzlanda’da tüketilen balık miktarı kişi başına 90, Japonya’da 75, Avrupa Birliği ülkelerinde 26, Suudi Arabistan’da 10 kilogram. Türkiye ise, 8 kilogram ile balık tüketiminde son sıralarda yer alıyor. Balığın az oranda yağa sahip yüksek değerli bir protein kaynağı olduğunu belirten Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu ise şunları söyledi: “Balık eti yüzde 15-25 değerleri arasında protein içerir. Bu proteinler, vücuttaki dokuların korunması ve gelişmesi için gerekli olan bütün esansiyel aminoasitleri içerirler. Düşük yağ içeriği nedeniyle zayıflama diyetlerinin vazgeçilmezlerinden biridir ve kilonun sağlıklı düzeylerde tutulmasına yardımcı olur. Balık; fosfor, iyot, demir, kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D, K, B grubu vitaminler bakımından da iyi bir kaynaktır. İyot, çocukların zekâ gelişiminde önemli bir rol oynarken A vitamini bağışıklık sisteminin ve gözlerin görme özelliğinin güçlenmesine, hastalıklara karşı direncin artmasına, D vitamini kemiğin gelişmesine, içerdiği demir kan yapımına, fosfor dokuların iyileşmesine, cildin parlak, saçların canlı olmasına yardımcı olur.”

 

Taze nasıl anlaşılır

Balığın kolaylıkla bozularak riskli sonuçlara sebep olabileceğini hatırlatan Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, şunları ekledi: “Taze balık kokusuzdur, bayatladıkça kokar. Balığın pullarına elinizi sürdüğünüzde kolayca elinize gelmemeli. Taze olanın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Bayatladıkça gözler buğulanmaya başlar ve içeri çöker. Solungaçları canlı kırmızıdır. Balığın derisi gergin olmalı, parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelmelidir. Bayat balıkta bu iz kalır.”

> İstavrit 12-15 TL
>Hamsi 10-15 TL
>Palamut 13-15 TL
>Çinekop 20-35 TL
>Mezgit 15-25 TL

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...