PTT de artık altın satacak

- Güncelleme:
PTT de artık altın satacak
Ekonomi Haberleri

PTT Genel Müdürü Osman Tural, "13 ilde seçilen 14 başmüdürlük ile Ankara ve İstanbul'da seçilen 2 Pttmatik'te gram altın satışına başladık" dedi. Tural, satışların kısa bir süre sonra ülke geneline yayılacağını, yıl sonuna kadar 5 ton altın satışı hedeflediklerini söyledi.

Kuyumcular bankaların altın satışını mahkemeye taşırken, birçok bankacılık işlemi yapmaya başlayan PTT de altın satışına başladı. PTT Genel Müdürü Osman Tural'ın verdiği bilgiye göre, PTT'nin 13 ildeki 14 baş müdürlük ile Ankara ve İstanbul'da belirlenen 2 PTTmatik'te pilot olarak gram altın satışına başlandı. PTT Genel Müdürlüğü ile İstanbul Altın Rafinerisi AŞ (İAR) arasında gram altın satışına yönelik geçen yıl yapılan sözleşmeye göre, sertifikalı altın satışları başlatıldı. Vatandaşlar, Pttmatiklerden altıkları altınları yine PTT şubelerinde paraya çevirebilecek. PTT Genel Müdürü Osman Tural, kuyumculara engel olacak bir uygulama içinde bulunmadıklarını belirterek, bu yıl sonuna kadar PTT şube ve Pttmatiklarden yaklaşık 5 ton altın satmayı hedeflediklerini, gelecek yıl aynı tarihlerde bu hedefin gerçek olduğunu görmeyi dilediğini söyledi.

PTT de artık altın satacak


ALTIN KAVGASI
Tüketicinin evinde tuttuğu ve 'yastık altı' diye tabir edilen altınlarının ekonomiye kazandırılması için başlatılan bankalarda ziynet altını satışı uygulaması mahkemelik oldu. Kuyumcular Odası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun bankalara yatırım amaçlı alınıp satılan Cumhuriyet altını ile ziynet altınları alıp satma yetkisi vermesine ilişkin kararı, 5 Mart 2013' tarihi itibarıyle İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi aracılığıyla Danıştay'a götürdü. Oda, bankalara da Cumhuriyet ve ziynet altını alıp satma yetkisi verilmesi ile ilgili yönetmeliğin iptalini istedi ve "2012 yılında toplam 23 milyar lira net kâr elde eden bankalara esnafla rekabet edecekleri bir ticari faaliyet alanı açmak, esnafın ihmali, gözden çıkarılması anlamına gelmektedir. 25 bin kuyumcu ve sarraf ile bağlı olarak 1 milyon kişi için eşit olmayan bir rekabet alanı oluşturuluyor. Bu, sosyal rahatsızlık doğurabilir. Ayrıca Katma Değer Vergisi kanunu'nun 17. maddesinde sadece külçe altın istisna tutulduğundan ve bankacılık hizmetleri KDV'ye tabi olmadığından dolayı bankalar sadece külçe altın alıp satabilir. Ancak şubat ayında başlayan izinle bankalara farkında olunmadan KDV'siz, yani vergisiz ticaret imkânı getirilmiştir. devlet vergi kaybına uğratılıyor" dedi.BDDK'nın bankalara altın ziynet alım satımı yapma hakkı veren yönetmeliğinin ardından kuyumcular isyan etmiş, kredi kartlarını iptal etmek, POS makinelerini kullanmayarak kredi kartıyla satış yapmamak gibi tepkiler gösterebileceklerini açıklamıştı. Şubat ayında yayınlanan BDDK kararında ise vatandaşın bugüne kadar sadece kuyumcudan satın aldığı tam, yarım ve çeyrek altınlar, banka şubelerinden de alınıp satılmaya, hatta altın EFT'si gönderilmeye başlanmıştı.


KUYUMCULAR İSYANDA
Şubat ayında bankalarda Cumhuriyet, yarım ve çeyrek altın satışının başlamasının ardından tepkilerini çeşitli protestolarla dile getiren kuyumcular, karardan geri adım atılmaması üzerine yargı yoluna başvurdu. Kuyumcular, bankalara kartla satışa son vermek, 25 bin esnaf ve ailesinin de kredi kartı kullanımını bırakma tehdidinde bulunmuştu.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...