POS sayısı 5 yılda yüzde 43 arttı

Son 5 yılda POS cihazı sayısı yüzde 42,6 artarak 2,3 milyona ulaştı.
Türkiye'de alışveriş alışkanlıklarında kartlı ödemelerin payının artması ve perakende bankacılık hizmetlerinin yaygınlaşmasına paralel olarak POS (Point Of Sale) cihazlarının sayısı da önemli oranda artış gösterdi. Son 5 yılda POS cihazı sayısı yüzde 42,6 artarak 2,3 milyona ulaştı.AA muhabirinin Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerinden derlediği bilgilere göre, gelişen teknolojiyle birlikte bankalar daha hızlı hizmet üretmek, operasyon maliyetlerini azaltmak, zamandan tasarruf sağlamak amacıyla şube dışı hizmetleri daha etkin bir şekilde kullanmaya başladı. Bu kapsamda son 5 yılda ATM sayısında yüzde 91,2 artış görüldü. Vatandaşların bir çok bankacılık işlemini gerçekleştirebildiği ve 24 saat hizmet alabildiği ATM'lerin sayısı 2008 yılının üçüncü çeyreğinde 21 bin 189 iken, bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla 40 bin 534'e yükseldi.Bu dönemde geleneksel ödeme şekilleri yerini kredi kartlarına bıraktı. Fatura ödemelerinden, tatil harcamalarına, belediye işlemlerinden vergi ve ceza ödemelerine kadar her türlü alışverişte kolaylık sağlayan kredi kartları, Türkiye'nin kayıtlı ekonomiye geçişinde de önemli rol oynadı. Söz konusu dönemde kredi kartı sayısı 42,2 milyondan yaklaşık yüzde 35'lik artışla 57 milyona, banka kartı sayısı ise yüzde 64,1'lik artışla 59,3 milyondan 97,5 milyona çıktı.
Türkiye'de alışveriş alışkanlıklarında kartlı ödemelerin payının artması ve perakende bankacılık hizmetlerinin yaygınlaşmasına paralel olarak POS cihazlarının sayısı da önemli oranda artış gösterdi. AB ülkelerinden ve gelişmiş ekonomilerden daha iyi bir performans sergileyen Türkiye'de 2008 yılının üçüncü çeyreğinde 1,6 milyon olan POS cihazı sayısı bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yüzde 42,6 artarak 2,3 milyona ulaştı.
- İnternetten alışveriş hızla artıyor
BKM Kart Monitör 2012 Araştırması'na göre yüzde 54 ile alışverişte en çok tercih edilen ödeme yöntemi olan kredi kartıyla internetten yapılan ödemeler 2008 yılında her 100 lirada 5 lira olarak gerçekleşirken, 2012 yılında bu tutar 9 liraya yükseldi. Söz konusu tutarın 2023 yılında ise yüzde 18'e çıkacağı, internetten yapılan kartlı ödeme sayısının 600 milyon adede, toplam tutarın da 356 milyar liraya ulaşacağı öngörülüyor.
Öte yandan, Türkiye internetten yapılan kartlı ödemelerde Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke oldu. Türkiye'de geçen yıl internetten yapılan ödemeler yüzde 50 artış gösterirken, AB içerisinde Türkiye'yi yüzde 24 artışla Polonya, yüzde 14 artışla İngiltere, yüzde 13 artışla Almanya izledi.