Piyasaların uyuyan devi, dolar, altın ve Borsa'yı solladı! Merkez tamam, sıra Fed'de: Haftanın en çok kazandıranı şaşırttı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Piyasaların uyuyan devi, dolar, altın ve Borsa'yı solladı! Merkez tamam, sıra Fed'de: Haftanın en çok kazandıranı şaşırttı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Merkez Bankası faiz kararı bu hafta açıklanmasının ardından piyasalar ABD Merkez Bankası Fed'den gelecek faiz kararına odaklandı. Dolar altında yönü belirleyecek kararın ne yönde olacağı merak ediliyor. İşte bu haftanın ve gelecek haftanın önemli gelişmeleri...

Orta Doğu'da yaşanan İsrail-Hamas savaşına odaklanan küresel piyasalar merkez bankalarının faiz kararıyla yön bulmaya devam ediyor. Piyasalarda güvenli liman talebinin artmasıyla altına yönelim hızlanırken, dolar rekor serisine devam etti. Borsa İstanbul'da ise ani yükseliş ve düşüşler yaşandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararlarının belli olmasının ardından gözler ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından açıklanacak karara çevrildi. 

FED'İN KARARI NE OLACAK?

Fed gelecek hafta çarşamba ve perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Son toplantısında politika faizini son 22 yılın zirvesinde tutan Fed'in faiz kararının ne yönde olacağı merak ediliyor. Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in para politikası kurulu toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını anımsatarak fiyatlamalarda bankanın 2024'e kadar faizi sabit bırakacağı yönündeki tahminlerin de güçlü kalmaya devam ettiğini vurguluyor.

Karar sonrası açıklanacak toplantı metninde yer alan ifadelerin önemini vurgulayan analistler, toplantının ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların piyasalarda oynaklığı artırabileceğini belirtti.

DOLAR FAİZ ARTIŞINA RAĞMEN HIZ KESMEDİ

Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık yeni faiz kararı öncesinde 28 TL'nin üzerinde adım adım yükselişini sürdüren dolar kuru, faizlerin yüzde 35'e tırmanmasının ardından yatay seyretse de yükseliş hızını korudu. Hafta boyunca 28 TL'nin üzerinde kalan Dolar/TL, 28,5433 liraya kadar yükselerek tüm zamanların zirvesine çıktı. Diğer yandan ABD Dolar Endeksi 106,5 puana çıktı ve 3 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası'nın 3 gösterge faizini sabit tutması ve Lagarde'nin mesajları sonrasında Euro/TL ise 30,2162 liraya kadar tırmandı. Dolar haftayı yüzde 0,65 değer kazanarak 28,1890 TL'den, Euro ise yüzde 0,73 yükselişle 29,8530 TL'den kapattı.

Piyasaların uyuyan devi, dolar, altın ve Borsa'yı solladı! Merkez tamam, sıra Fed'de: Haftanın en çok kazandıranı şaşırttı

ONS ALTIN EŞİK ATLADI, GRAM ALTIN REKOR KIRDI

Son iki haftanda rekor seviyelere yükselerek 1810 dolardan 1997 dolara hızlı çıkış yapan Ons altın, ABD 10 yıllık tahvillerin son 16 yılın zirvesine çıkmasıyla yönünü aşağıya çevirdikten sonra yatay seyretmeye başladı. Jeopolitik risklerin artmasıyla Ons altın, 2 bin dolar seviyesini aşarak 2009.41 seviyesine kadar yükseliş kaydetti.

Ons altındaki yükseliş ve dolar kuru karşısında TL'nin zayıflığıyla yükselişe geçen gram altın, Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından yeniden yükselişe geçti. Gördüğü en yüksek seviyeyi dün 1808 TL'ye çıkarak gram altın rekorunu 1826 TL'ye kadar yükseltti.

Haftalık yüzde 2 kazançla kapatan gram altın son olarak 1817.186 TL seviyesinden işlem gördü. Aylık kazanç yüzde 65'i bulurken son biryıllık kazanç 82'yi aştı.

BORSA'DA İNİŞLİ ÇIKIŞI SEYİR

Rekor üstüne rekor kıran Borsa İstanbul, Orta Doğu'da yaşanan Hamas-İsrail gerginliği ile bu hafta sert iniş ve çıkışlar yaşadı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,61 kazançla 7.706,41 puandan tamamladı. BİST 100, Endeks, hafta içinde en düşük 7.384,45, en yüksek 8.084,44 puanı gördü. Aynı dönemde Borsa İstanbul Hizmetler Endeksi yüzde 2,78 kazançla 7.104,50 puana, Teknoloji Endeksi yüzde 5,54 artışla 9.454,79 puana, Mali Endeks yüzde 2,73 artarak 7.993,28 puana, Sanayi Endeksi yüzde 3,01 değer kazancıyla 12.495,26 puana yükseldi.

Piyasaların uyuyan devi, dolar, altın ve Borsa'yı solladı! Merkez tamam, sıra Fed'de: Haftanın en çok kazandıranı şaşırttı

PETROL FİYATLARI DÜŞÜŞTÜ

Petrol bu hafta İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve çatışmaların bölgedeki diğer ülkelere sıçraması korkuları nedeniyle düştü. Brent petrolde haftalık kayıp yüzde 3’ü aştı ve varil fiyatı 88 dolara geriledi. Ham petrolün varil fiyatı ise 85 dolar seviyesini gördü.

PİYASALARI ŞAŞIRTAN GÜÇLÜ YÜKSELİŞ

Mayıs 2022'den bu yana tabiri caizse kış uykusunda olan kripto para amirali Bitcoin, bu hafta uykusundan uyandı. SEC’in spot Bitcoin ETF’lerini onaylayacağı beklentisiyle yükselişe geçen Bitcoin, 35 bin doları aşarak son 17 ayın en yüksek seviyesini test etti. Son beş günde yaklaşık yüzde 17 değer kazanan Bitcoin, haftanın en çok kazandıran yatırımı oldu.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...