Piyasaların gözü koalisyonda!

/ Kaynak: AA
Piyasaların gözü koalisyonda!

Ekonomi Haberleri  / AA

Yurt içinde piyasaların AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin takip edileceği belirtiliyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed), faiz artışı sürecinde önemle takip ettiği ekonomik göstergelerden biri olan ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasa beklentisinin çok az gerisinde gerçekleşmesine karşın, pozitif tarafta kalmaya devam etmesi ve önceki ay verilerindeki yukarı yönlü revizyonlar eylül ayında faiz artışına başlanacağı beklentilerini destekledi. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,21 seviyelerinden yüzde 2,17'lere kadar gerilerken, cuma günü Dow Jones Endeksi yüzde 0,26, S amp;P 500 Endeksi yüzde 0,28 ve Nasdaq Endeksi yüzde 0,26 değer kaybetti. Analistler, Fed için en önemli kriterlerden biri olan tarım dışı istihdamın temmuzda eşik olarak kabul edilen 200 binin üzerinde artmasının, Fed'in faiz artırımına eylül toplantısıyla başlama olasılığını yükselttiğini belirtiyor. Dolar endeksi cuma günü 98.334 seviyesine kadar tırmanarak 23 Nisan'dan bu yana en yüksek noktayı görmesinin ardından bugün 97.619 seviyesinden işlem gördü.


Avrupa tarafında Yunanistan ile kreditörler arasında, üçüncü kurtarma paketine ilişkin müzakereler bu hafta devam edecek. Yunan hükümeti ile Avrupa Merkez Bankası'nın 20 Ağustos'tan önce anlaşma yapması gerekiyor. Avro/dolar paritesi yön arayışına devam ederken, cuma günü özellikle ABD'de açıklanan istihdam verilerinin etkisiyle 1,0964'ten 1,0877'ye geriledi. Haftanın son işlem gününde pay piyasalarının genel olarak negatif seyir izledikleri görülürken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,81, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,42 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,72 değer kaybetti.


Asya tarafında hafta sonu Çin'den gelen veriler dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde talebin yavaşlamaya devam ettiğine işaret etti. Çin ihracatında son dört ayın en büyük düşüşünün gerçekleşmesinin ardından Asya borsaları bir buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu seviyelerden toparlanan Şanghay Bileşik endeksi yüzde 3,9, Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 değer kazandı.
Yurt içinde AK Parti ile CHP arasındaki istikşafi görüşmelerin ardından, iki parti koalisyon için ilk kez liderler düzeyinde bir araya gelecek. Genel Başkanlar Ahmet Davutoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu, bugün saat 18.00'de Başbakanlık Resmi Konutu'nda görüşme yapacak. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu ve görünümünü güncellemediğini duyurdu. Kuruluş, böylece Türkiye için belirlediği son 4 potansiyel tarihin hepsini pas geçmiş oldu. Bununla beraber, 10 Haziran'da yayınladığı raporla Türkiye'deki genel seçim sonuçlarının siyasi belirsizliği artırma ihtimaline işaret eden Moody's'in bu yılki son değerlendirmesini de 4 Aralık'ta yapması bekleniyor.


Cuma günü BIST 100 endeksi yüzde 0,48 değer kaybederek haftayı 78.427,06 puandan tamamlarken, dolar/TL küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle 2,7921'e kadar çıktıktan sonra 2,78'in hemen üzerinde dengelendi. Teknik olarak BIST 100 endeksinin 77.500 seviyesinin destek konumunda olduğunu belirten analistler, yukarı yönlü hareketlerde ise 80.100 seviyesinin direnç olarak takip edileceğini tahmin ediyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...