Piyasalarda 'tedirginlik' hakim

- Güncelleme:
Piyasalarda 'tedirginlik' hakim

Ekonomi Haberleri

Gezi Parkı protestolarının haftasonu da devam etmesi ve herhangi bir ılımlı açıklama da gelmemesi sebebiyle piyasada satıcılı bir seyir hakim.

Gezi Parkı protestolarının haftasonu da devam etmesi, beklenen ılımlı açıklamaların gelmemesi, konjonktür uygun olmadığı için Emlak Konut GYO'nun ikincil halka arzının iptali ve Türkiye risk primlerinin (CDS) artmasından dolayı piyasada satıcılı bir seyir hakim. Sürekli müzayede bölümü ertelenen BIST 100 cephesinde 77 bin seviyesinin altındaki açılış sonrası kayıplar % 3'e yaklaştı. Beklentileri karşılayan Sanayi üretiminde ise piyasa hareketi doğuracak bir durum görülmedi. Bu gelen Sanayi üretim verisinin 2. çeyrek büyüme verisini desteklemesi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta en yüksek % 6.94 gören gösterge tahvilde, sabah % 6.80 bileşik seviyelerinden başlangıç yaptı. TL likiditesinin sıkılaşmasıyla, fonlama maliyetindeki artış, kısa vadeli tahvilleri baskılarken, Merkez Bankası'nın repo ihalelerinin piyasa ihtiyacının bir miktar altında açtığı görüldü. Halk Yatırım'a göre sabit getirili tarafta, gösterge tahvilde % 6.94'lerin üzeri beklenirken, %7.15 seviyesi önemli bir direnç olarak belirtildi.
Güne geç başlayan BIST 100
Teknik arıza sebebiyle güne geç başlayan endeks, Cuma günkü % 3'ün üzerinde primli kapanışın aksine, geç açılış sonrası % 1.8 civarında kayıpla güne başladı. Açılışın hemen ardından ise kayıplar % 3'e yaklaştı. İkincil halka arzını iptal eden Emlak Konut GYO'da ise %10'nun üzerinde kayıplar görüldü. Bankacılık sektörüne ilişkin, Tüketici Koruma Kanunu'na göre kredi alınırken sigorta yaptırma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Havayolu sektörüne ilişkin ise, DHMİ Mayıs ayı istatistik sonuçlarına göre 5A13'de yolcu sayısının yıllık bazda %15.9 artışla 51.1 milyona ulaştığı görülüyor. Şirket bazlı haberlerde Akfen'in Karasular'ın kalan % 60 hissesini Aquila'ya satışının tamamlaması ve EPDK'nin Aksa Enerji'nin grup şirketi olan Aksa Elektrik'in Irak'a elektrik ihracatına onay vermesi ön planda.
TL'de son 1 haftadaki en yüksek değer kaybı
Geçtiğimiz Cuma TL dolara karşı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan 300 milyon tutarındaki planlı döviz satışı ve yurtiçindeki olumlu atmosfer ile 1,8750 seviyesinin altı test ettiği görülmüştü. Haftanın açılışında ise 1,88 seviyesinin üzerine çıkan TL'de sert değer kaybıyla birlikte 1,89'lu seviyelerin üzerine gelindi. Dolar TL karşısında 1.8950 seviyesini aştı. Analistlerin 1.90 seviyesinin üstünün denenmesini beklediği yeni haftada, sepet kurda da 2,20'li seviyelere yaklaşmış durumdayız. Cuma günü 94.90 ile en düşük seviyesini test eden yen cephesindede dolara karşı değer kaybı 98 li seviyelerden devam ediyor. 1.33'leri test eden euro/dolar paritesi ise FED politikasında dair gelişmeler ışığında 1,32'nin altına sarktı. (bloomberght)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...