Piyasalarda negatif seyir, FED ve borç krizi yatırımcıyı endişelendirdi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Piyasalarda negatif seyir, FED ve borç krizi yatırımcıyı endişelendirdi

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD'deki borç limiti krizi ve Fed üyelerinin konuşmalarının ardından küresel piyasalar negatif bir seyir izliyor.

ABD, bankacılık krizinin ardından şimdi de borç kriziyle karşı karşıya geldi. ABD'de Kongre'nin borç tavanını yükseltmesi ve ülkenin temerrüde düşme riski küresel piyasaları derinden etkiledi. Borç limiti krizine yönelik belirsizlikler, varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Küresel piyasalar, bugün negatif bir seyir izliyor.

BORÇ LİMİTİNDE ANLAŞMA HAFTA SONUNA

Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre ABD Başkanı Joe Biden, dün borç limitine ilişkin Kongre liderleriyle bir araya gedli. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, hafta sonuna kadar anlaşma sağlanmasının mümkün olduğunu, anlaşmanın o kadar da zor olmadığını belirtti. Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell da temerrüde düşülmeyeceğinden emin olduklarını vurguladı. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ise borç limiti konusunda bir anlaşmaya daha yakın olduklarını kaydetti.

YELLEN: TEMERRÜDE DÜŞMEK RESESYONA YOL AÇABİLİR

Aynı zamanda ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin temerrüde düşmesinin oluşturacağıgelir şokunun resesyona yol açabileceği konusunda uyardı. Yellen, Hazine'nin devlet borçlarının tamamını ne zaman ödeyemeyeceğini kesin olarak tahmin etmenin mümkün olmadığını söyledi. Yellen, "Amerikalılar geçinmek için ihtiyaç duydukları geliri kaybederken, temerrüde düşmek yaygın acılara neden olabilir. Ortaya çıkan gelir şoku, birçok Amerikan işini ve işletmesini yok eden bir resesyona yol açabilir. Ekonomik kriz, federal hükümetin operasyonlarındaki olası aksamalarla daha da kötüleşebilir." ifadelerini kullandı.

PİYASALARDA FED VE BORÇ LİMİTİ BASKISI 

Söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay politika faizini değiştirmeyeceğine yönelik beklentiler güçlü kalmaya devam etti. ABD'de borç limiti krizinin aşılması halinde hükümetin nakit ihtiyacını karşılamak için tahvil satışlarını artıracağı öngörüsü, tahvil piyasalarında satış baskısını artırırken, altının ons fiyatı dün yüzde 1,4 gerileyerek 1.989 dolara geriledi. Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,64, Dow Jones endeksi yüzde 1,01 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,18 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise yükselişle başladı.

FED ÜYELERİNDEN MESAJLAR

Fed üyelerinin son konuşmaları Haziran'da faiz artışı ya da sabit durma konusunda Fed içinde farklı fikirlerin olduğunu ortaya koydu.

New York Fed Başkanı John Williams halihazırda atılan faiz adımlarının etkisinin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek “bekle-gör” yaklaşımına daha yakın olduğu sinyalini verdi. Williams, “Önceki adımlarımızın etki oluşturması için belli bir süre geçmesi gerektiğinin farkındayız” diye konuştu.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, mart ayı kısa vadeli borç istatistikleri

12.00 Euro Bölgesi, nisan ayı tüketici fiyat endeksi

14.30 Türkiye, mart ayı konut fiyat endeksi

15.30 ABD, nisan ayı inşaat izinleri

15.30 ABD, nisan ayı konut başlangıçları

Kaynak: Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...