Piyasalarda 3 rekor birden!

Piyasalarda 3 rekor birden!

Ekonomi Haberleri

Dolar, Fed kararı öncesi kriz dönemi döviz traderlarının gevşemesi ile kritik bir haftaya girerken, doalr, euro ve sepet kur rekor seviyelere yükseldi.

Fed'in kritik faiz kararının beklendiği bu haftaya dolar/TL yükselişle başladı. Kur uluslararası piyasalarda 3,0668'e yükselerek tarihi zirveyi gördü. TL euro ve sepet karşısında rekora düştü. Euro/TL 3.4778'e yükselerek rekor kırarken, euro ve doların eşit ağırlıkta oluşturduğu sepet kur da 3.2618 ile rekora yükseldi.  


GÖZLER FED'DE


ABD Merkez Bankası (Fed) 16-17 Eylül tarihlerinde faiz toplantısı gerçekleştirecek. Bu toplantıda Fed'in faiz artırımlarına başlayabileceği beklense de Çin ekonomisinde görülen yavaşlama sinyalleri ve küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri nedeniyle faiz artışına yönelik görünüm bulanıklaştı.
 
Karar öncesi küresel piyasalarda dalgalı seyir bekleniyor.


PİYASALAR KRİTİK VİRAJA GİRDİ


ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, piyasaların yeni haftayla beraber oldukça kritik bir viraja girdiğini belirterek, şunları söyledi:


"Küresel çapta Fed'in faizi artırabileceğine dair spekülasyonlar çok etkili olmaktaydı. Fed haftasına girmemizle beraber, Türk lirası üzerinde de endişeler artmıştır; çünkü halen yüksek risk primi nedeniyle son derece kırılgan bir Türk lirası vardır. Geçen hafta Goldman Sachs sepet kurun 12 ay içinde 3,60 seviyesini gördükten sonra 2016 yılını 3,38'den, 2017 yılını ise 3,25'ten kapatacağını söyledi. Ayrıca TCMB'nin şu anda yüzde 7,50 olan politika faizini yüzde 12,00'ye çıkaracağını savundu. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise Türkiye'nin, ABD'nin bir faiz artışına karşı en kırılgan gelişmekte olan ülkelerden biri olduğunu belirtti. Artan terör olayları, güvenlik riskleri ve uzun vadeye yayılan siyasi belirsizlikler de Türkiye'nin zayıf olan iç dinamiklerinden dolayı lirayı zayıf tutmaktadır.


'FED FAİZ ARTIRIRSA TÜRKİYE EN ÇOK ETKİLENECEK ÜLKELERDEN BİRİ'


Böyle bir senaryoda dış etkilerin yapacağı volatilitenin biraz daha sıra dışı olması beklenebilir. Türkiye, Fed'in faiz artırması halinde sermaye hareketlerinden en çok etkilenecek olan ülkelerden biridir. Türkiye'de riskler bu kadar fazlayken, benzer ligdeki ekonomilerden de hali hazırda az faiz verdiği düşünüldüğünde normalleşme adımları atan ve faizi sıfırdan bir kademe uzaklaşan bir ABD daha cazip hale gelecektir. Piyasa anketleri her ne kadar ikiye bölünmüş olsa da, medyanlar 25 baz puanlık faiz artırımı olabileceğine işaret etmektedir. Ancak ABD'de hedeflerin altında seyreden enflasyon, güçlü dolar ve halen ekonomik göstergelerde bazı kalemlerdeki sıkıntıları, bunun yanı sıra küresel piyasalardaki volatilite Fed'in faiz artırsa bile etkisi nötrlenmiş bir faiz artırımı yapmasını olası kılmaktadır.


'TÜRKİYE GARDINI ALAMADI'


Bazı gelişmekte olan ülkeler; Hindistan, Endonezya, Meksika ve Peru gibi, Fed'in faiz artırmasını istemektedir. Ancak bir bu ülkeler içerisinde değiliz. Türkiye'nin Fed faiz artırımı gibi bir riske karşı içindeki belirsizlikleri halledememiş olması itibarıyla gardını alamadığını görüyoruz. Olası bir faiz adımı TL'de rekor düşük seviyelere doğru seyri hızlandırabilir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...