Piyasalar Başbakan'ın dönüşünü bekliyor

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Piyasalar Başbakan'ın dönüşünü bekliyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Ekonomistler, Gezi Parkı protestolarına ilişkin uzlaşı görüşmelerini olumlu bulduklarını ve Erdoğan'ın Türkiye'ye dönüşünün önem taşıdığını belirtiyor.

Uluslararası ekonomistler bir haftadan uzun bir süredir devam eden Gezi Parkı protestolarına ilişkin uzlaşı görüşmelerini olumlu bulduklarını belirtirken, önümüzdeki dönemde atılacak adımların ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye dönüşünün önem taşıdığını söylüyor. TD Securities Gelişen Piyasalar Ekonomisti Christian Maggio, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın dün ve bugün itidalin hakim kılınması için gerçekleştirdiği görüşmelerin son derece olumlu adımlar olduğunu belirterek, "Türkiye'deki gösterilerin Arap Baharı talepleri ile hiçbir alakası yok. Yakın zamanda bu şekilde benzerlikler kuruldu. Protestoculara aşırı güç kullanımı gerilimin artmasına neden oldu. Fakat bundan sonra atılacak adımlar, uzlaşma görüşmeleri yeni iklimi belirlemek adına son derece önemli. Başbakan Erdoğan'ın Kuzey Afrika gezisi sonrası vereceği mesajlar bekleniyor" dedi.
Haftanın ilk işlem gününde Borsa İstanbul'da yüzde 10'un üstünde yaşanan sert kaybın, ikinci ve üçüncü işlem gününde telafi edilmeye çalışıldığını belirten Maggio, "Piyasaların yaşananlara verdiği tepki biraz fazla abartılıydı. Şimdi dün ve bugün bunun daha dengelendiğini görüyorum. Olumlu mesajların verilmesinin, protestoların şiddetten uzak ve demokratik temsil noktasında barışçıl bir şekilde devam etmesi algıyı daha da sağlamlaştıracaktır. Bu anlamda Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Yardımcısı Arınç'ın olumlu ve uzlaşmacı ifadeleri piyasalar tarafından olumlu algılanmaktadır" dedi.
Standard Bank Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash de son günlerde hızlanan uzlaşı görüşmelerinin önemine dikkat çekerek halen protestocuların gösterilerini sonlandıracaklarına dair net bir göstergenin bulunmadığına dikkat çekti.
Uzun yıllardır Türkiye piyasalarını yakından takip eden ve protestoların olası ekonomik etkilerini analiz eden Ash, "Önümüzdeki dönemde üç olayın, gösterilerde dönüm noktasını teşkil edeceğini düşünüyorum. İlki Başbakan Yardımcısı Arınç'ın Gezİ Parkı protestocularını temsil eden isimlerle görüşmesi. İkincisi, Başbakan Erdoğan'ın Fas'taki ziyaretinden Türkiye'ye dönmesi olacaktır" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın Kuzey Afrika ziyareti sonrasında olası tansiyonu düşürücü mesajlarının önem taşıyacağına dikkati çeken Ash, 24 Mayıs'ta TBMM Genel Kurulu'nda alkol ile ilgili kabul edilen düzenlemenin 15 gün içerisinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması gerektiğini ve bunun da bu Cumartesi gününe denk geldiğini belirtti.
Ash, "Cumhurbaşkanı Gül'ün 15 gün içerisinde bu yasayı onaylaması gerekiyordu. Bu şekilde düşünüldüğünde yasanın Cumartesi günü onaylanması gerekiyor" dedi.
Piyasaların gelişmeleri dikkatle izlediğini ifade eden Ash, "Piyasalar geçen birkaç gündür aşağı ve yukarı olmak üzere lunaparklardaki hız treni gibi hareket etti. Pazartesi yaşanan düşüş büyük oranda dün itibariyle telafi edilmeye başlandı. Ben yatırımcıların durumu okurken biraz kaybolduğunu düşünüyorum. Bu olanlar büyük oranda yeni bir bilgi ve yatırımcıların büyük bir çoğunluğu ne kadar ciddi olup olmadığının anlayamıyor" şeklinde konuşarak, finans piyasaların önümüzdeki dönemde atılacak adımları önem verdiğini vurguladı.
Piyasalar dünkü yüzde 5'e yaklaşan yükselişin ardından "Gezi parkı olayları"nın azalsa da dün gece de devam etmesi ve küresel piyasalardaki düşüş eğilimi nedeniyle güne satıcılı başladı. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi açılışın ardından etkisini artıran satışlarla analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 79.500 desteğine kadar yaklaşsa da bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla 80.000 puanın üzerinde dengelenme çabasında. Şu anda ise 79 binli seviyelerde...
Analistler, küresel piyasalara paralel olarak bankalar arası piyasada dolar/TL'nin ve bono piyasasında faizlerin yükseliş eğiliminde olmasıyla özellikle banka hisselerinde yoğunlaşan satışların endeksin toparlanmasını güçleştirdiğini, buna rağmen satışların da çok güçlü olmadığına dikkati çekiyor.
Japonya'da Nikkei 225 endeksinin günü yüzde 4'e yakın düşüşle kapatmasının ardından açıklanan makroekonomik verilerin etkisiyle Avrupa hisse senedi piyasalarının da satıcılı seyrettiğini ifade eden analistler, yarınki İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları (BoE, ECB) faiz kararları öncesinde gelişmiş ülke borsalarındaki kayıpların gün ortasında yüzde 1'i aştığını belirtiyor.
Dün yüzde 6,00 seviyesinin altına gerileyen gösterge tahvilin bileşik faizi bugün yüzde 6,20 seviyesine yükselirken, dolar/TL ise 1,87 seviyelerinden tekrar 1,88'in üzerine yükseldi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...