Piyasada erken bahar

Düzenleyen:
Piyasada erken bahar

Ekonomi Haberleri

ABD'de faiz artışı beklentileri zayıflayınca dolar 2.89'a kadar geriledi, borsa 75 bine doğru hareketlendi

Dolar, "ralli" ile başladığı yeni yılda bütün kazançlarını geri verdi. ABD ekonomisinde yavaşlama işaretleri ve küresel ekonomideki durgunluk; ABD Merkez Bankası'nın (FED) mart ayında frene basacağı, haziranda bile faiz artışını öteleyebileceği beklentilerini kuvvetlendirdi. Bunun üzerine son günlerde yaşanan düşüş trendini devam ettiren dolar, dün iç piyasada 2.89'a kadar geriledi ve 7 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Kurdaki harekette, New York FED Başkanı William Dudley'nin, "Dolardaki değer artışının ABD ekonomisine ciddi etkileri olabilir" yönündeki açıklamaları da etkili oldu. Analistler, yıl başından bu yana baş gösteren "Çin kaynaklı küresel durgunluk endişelerinin" ve "Avrupa ile Japonya merkez bankalarının gevşek para politikalarını sürdürmesinin", FED'in karşısında daha ağır bastığını belirtiyor.
Nomura Bank Gelişen Ülkeler Strateji Müdürü Tim Ash, "Petroldeki düşüşte kazananlar ve kaybedenler var. Türkiye, bu durumdan en kazançlı çıkacak ülkelerin başında. Avrupa Birliği’nden gelecek olan 3 milyar avro mali yardım da Türkiye’ye dair umut verici hikâyeler vadediyor" dedi. Ekonomist Murat Salar ise, “Enerji maliyetindeki düşüş, Türkiye için iyi bir haber. Petrol düştükçe, ona ödenen dolar da azalacak. Yani Türkiye’den daha az dolar çıkacak. Bu anlamda TL'den dövize geçisin daha az olması gerektiği bir dönemdeyiz" diye konuştu. Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Aysun Göksu ise şunları söyledi: "FED üyeleri tarafından yapılan güvercin tondaki açıklamalar ve petrol fiyatlarındaki düşük seyrin yanısıra, içeride açıklanan enflasyon rakamlarının yüksek gelmesi de piyasa algısı üzerinde etkili oluyor. Enflasyondaki artış karşısında Merkez Bankası'nın sıkı duruşunu devam ettireceği yönündeki beklentiler, TL tarafında iyimser bir hava oluşturuyor diyebiliriz."
Dolardaki güç kaybı ile birlikte artan risk iştahı, borsaya da alım getirdi. BİST 100 endeksi dün 74.700'ün üzerini görerek, kritik 75 bin seviyesine oldukça yaklaştı. Alımların, özellikle son günlerde bilançolarını açıklayan bankacılık sektöründe yoğunlaştığı görüldü. Analistler, 75 bin seviyesinin üzerinde günlük ve haftalık kapanışların gelmesi halinde yükseliş trendinin devam edebileceği, aşağıda ise 73.500 seviyesinin takip edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...