Piyasa Merkez'in faiz kararına kilitlendi

Piyasa Merkez'in faiz kararına kilitlendi

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısından faiz indirimi çıkacağı beklentisi yoğunlaşınca, dolar yükselişe geçti.

Piyasalar, Merkez Bankası'nın bugün yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak karara kilitlendi. Ocak ayındaki toplantıda 0.50 puanlık indirim yapan, daha sonra yaptığı açıklamada da "Enflasyon 1 puan ve daha fazla düşerse, 4 Şubat'ta toplanıp faiz indirim kararı alırız" açıklaması yapan, enflasyon 0.80 puan düştüğü için faiz indirmeyen Merkez Bankası'nın bugün alacağı karar merakla bekleniyor. Ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu en az 0.25 baz puan indirim bekliyor. Düşen petrol fiyatlarının enflasyona yansımasının bu ay daha fazla hissedilebileceğini belirten ekonomistler, indirim ihtimalinin güçlendiğine vurgu yapıyor.
Faizde indirim beklentisi güçlenince, dolar Türk Lirası karşısında, gelişmekte olan ülkelerde yaşanan çıkışların da etkisiyle 2.48 TL'yi aştı. Ekonomistler enflasyondaki düşüşün politika faizinde ölçülü indirimleri meşrulaştırdığını belirtirken, siyasetçilerin tek seferde yüksek oranlı faiz indirim isteği nedeniyle TCMB'nin enflasyonun izin verdiğinden daha yüksek bir faiz indirimine gitme ihtimalinden endişe ediyorlar. nbsp;
BOĞAZ MANZARASINDA SOHBET nbsp;
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci (solda), İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Livingston ile Türkiye/Birleşik Krallık Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi (JETCO) İmza Töreni düzenledi. İkili tören sonrasında İstanbul'un güzellikleri hakkında sohbet etti, boğaz manzarasında fotoğraf çektirdi.


BAKAN ZEYBEKCİ


Bu, Türkiye'nin katlanması nbsp;gereken bir faiz oranı değil
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün yapılacak PPK toplantısı konusunda oran tahmin etmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Dün gerçekleştirilen Türkiye-İngiltere Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) 5. Dönem Toplantısı ve İş Forumu sonrasında soruları cevaplayan Bakan Zeybekci, "Şu anda Türkiye'de katlandığımız faizi, Türkiye ekonomisinin katlanması gereken bir faiz olarak görmüyoruz. Bu faiz, Türkiye'de yatırım yapılabilir ve büyümeyi destekleyen bir faiz oranı değildir. İstihdamı artırıcı veya Türk ekonomisi için pozitif yönde sürükleyen bir faiz oranı değildir. Türkiye'de beklenti, enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 5'ler seviyesinde olduğu bir ortamda, sanayicinin yatırımcının, ticaret erbabının yüzde 12-13 seviyesinde faiz oranıyla hayatını devam ettirmesi, aradaki farkın yüzde 7'ler seviyesinde olmasını biz kabul edilebilir görmüyoruz" diye konuştu. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...