Piyasa 'Merkez'e geldi dolar ve faiz düştü

Piyasa 'Merkez'e geldi dolar ve faiz düştü

Ekonomi Haberleri

Dolar 2.07 lirayı geçtiğinde piyasanın faiz artış beklentisine 'Dolar gerileyecek. Faiz silahımız olmayacak' diyen Erdem Başçı'nın dediği oldu.

Geçtiğimiz haftayı doların 2 lira sınırını geçmesi sebebiyle oldukça hareketli geçiren piyasalar, yeni haftaya sakin başladı. Geçtiğimiz hafta 2.07 TL'ye kadar yükselen dolar, haftanın ilk gününe 2.01'e kadar geriledi. Böylece piyasalar bir anlamda "Döviz, piyasa dengeleri içinde yerini bulacak. Yıl sonunda doları 1.92 TL olarak görürseniz şaşırmayın. Biz dövizin ateşini faizle söndürmeyeceğiz. Dövizi durdurmak için elimizde rezervimiz var ve güçlü" diyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın mesajını da almış ve hayata geçirmiş oldu. Piyasaların sakinleşmesi, Merkez Bankası'nın işlemlerinde de kendini hissettirdi. Merkez Bankası, 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayarak bir günlük ek parasal sıkılaştırmaya gitti. Banka, dün döviz satım ihalesinin tutarını da 100 milyon dolar olarak belirledi. Geçtiğimiz hafta başında, dövizin faiz silahıyla durdurulacağı beklentisiyle piyasada 10.26'ya kadar yükselen bileşik faiz dün, yüzde 9.42 seviyelerine kadar düştükten sonra günü yüzde 9.48'den kapattı. Piyasalardaki sakinleşme, Borsa İstanbul'da da kendini gösterdi. Borsa'da geçtiğimiz hafta sonunda başlayan çıkış, yeni haftada hızlandı. Geçtiğimiz hafta 63 binlere kadar düşen BIST 100 Endeksi, sabah açılıştan itibaren alıcılı seyretti. İlk seans yüzde 2.49 yukarıdan kapanırken, ikinci seansta alımlar hızlandı ve gün sonunda endeks 68.545 puana yükseldi. Hisse senetleri yüzde 3.2 prim yaptı.
Merkez, ek parasal sıkılaştırmaya gitti

Merkez Bankası, miktar yöntemiyle 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı ve daha önce duyurduğu gibi 1 günlük ek parasal sıkılaştırma yapmış oldu. Dolar 2 lirayı aşmadan önce günlük 100 milyon dolar tutarında döviz satan ve geçtiğimiz hafta bu miktarı günlük 350 milyon dolara çıkaran Merkez Bankası, dün yine 100 milyon dolarlık satış yaptı. Merkez Bankası, ayrıca yüzde en yüksek 7.75 seviyesinden repo imkânı kullanıldı. nbsp;



Piyasalar bu gündemi izleyecek
Piyasalara yön verecek gelişmeler, bu hafta yoğunlaşacak. Piyasa öncelikle bugün açıklanacak enflasyon verilerini bekliyor. Beklenti, ağustos ayı enflasyonunun yüzde 0.1 düşeceği yönünde.
gt; 4 Eylül'de Merkez Bankası Ekonomistler Toplantısı'nda Erdem Başçı'nın açıklamaları önem taşıyor. Zira Başçı, "Her yaptığımız açıklama dövizin ve faizin ateşini düşürecek" demişti. Toplantıda uygulanacak ekonomik adımlara ilişkin daha net kararlar açıklanması bekleniyor.
gt; 5 Eylül'de Avrupa Merkez Bankası toplantısı var. Beklenti faiz indirimi yönünde.
gt; 6 Eylül'de ABD istihdam verileri, 7-8 Eylül G20 toplantısı, 9 Eylül'de yine ABD Kongresi yapılacak... 18 Eylül'de ise bütün dünyanın beklediği FED toplantısı var. Bu toplantı, tahvil alımını azaltması beklenen bankanın tavrı bakımından da piyasalara ışık tutacak.
gt; 22 Eylül'de Almanya'da yapılacak seçimler de önemli bir gündem maddesi olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...