Petrolde büyük düşüş
Petrol fiyatlarındaki düşüşün net enerji ithalatçısı Türkiye'nin ekonomisine etkileri tartışılıyor.
Brent türü ham petrolün varil fiyatı, haziran ayında başlayan düşüş trendini sürdürüyor. Petrol fiyatları, arzdaki artış ve dolardaki yükseliş eğiliminin devam etmesinin etkisiyle cuma günü yaklaşık 4 yılın en düşük seviyesine inerek 88,06 doları gördü.
Uzmanlar, brent türü ham petrolün varil fiyatının son dört yılın en düşük seviyesine inmesinin etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.
Petrol Sanayi Derneği (Petder) Genel Sekreteri Niyazi İlter, fiyatlardaki düşüşün Türkiye'deki petrol ürünleri fiyatlarına yansıyabilmesi için döviz kurunun önemine işaret etti ve "Ürün ve ham petrol fiyatları düşse bile dövizdeki artış o düşüşü bertaraf ediyor. Biri düşerken biri artarsa ürün fiyatlarında değişim bekleyemeyiz" dedi.
İlter, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarını etkileyen birçok bilinmeyen olduğunu ve fiyatların düşmesiyle oluşacak arz talep dengesinin de önemli rol oynadığını söyledi."Talepte ciddi bir artış olmazsa ürün fiyatı da düşecektir" diyen İlter, bu değişkenlerin yanında döviz fiyatları da değişmezse ürün fiyatlarının düşebileceğini belirtti.Hazar Strateji Enstitüsü uzmanlarından Doç. Dr. Fatih Macit de petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşün cari açığın yaklaşık 3 milyar dolar gerilemesine neden olduğunu dile getirdi.
Petrol fiyatları düştüğünde Türk Lirası'nın da değer kaybetmesinin, akaryakıt fiyatlarının düşmesine engel olduğunu ifade eden Macit, şöyle konuştu:"Dünyadaki petrol tüketiminin üçte birinin gerçekleştiği Asya-Pasifik bölgesinde talep azalıyor ve Çin ekonomisindeki yavaşlama önümüzdeki dönemde petrol talebindeki artışı daha da yavaşlatacak. Avrupa'da da ekonomik durgunluk nedeniyle talep durağan seyrediyor. Dolayısıyla talep tarafı petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü gidişatı destekliyor."
Macit, gelecek 20 yıl boyunca petrolün ana enerji kaynağı olmaya devam edeceğini ve büyük ölçekli fiyat düşüşlerin mümkün olmayacağını savundu.
- OPEC önlem alabilir
Uluslararası Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Gürkan Kumbaroğlu, kaya gazı üretiminin artmasıyla, önceden petrol ithal eden ülkelerin neredeyse petrol ihracatçısı konumuna geldiklerini belirtti.
Bu durumun arz fazlası oluşturduğunu dile getiren Kumbaroğlu, "Petrol ihraç eden ülkeler, planlamalarını yüksek fiyatlara göre yapıyor. Fiyatlardaki düşüşün devam etmesiyle Opec ülkeleri önlem almaya gidebilir" dedi.
Kaynak: AA