Petrol piyasası rahat nefes aldı: Akaryakıt fiyatlarını etkileyecek karar İran'dan geldi

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Petrol piyasası rahat nefes aldı: Akaryakıt fiyatlarını etkileyecek karar İran'dan geldi

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, Anadolu Ajansı

Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintisin uzatmasıyla rekordan rekora koşan petrol fiyatlarında rahat nefes İran'dan geldi. İran akaryakıt fiyatlarını etkileyecek gelişmeyi duyurdu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC+) üyesi Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintisin uzatmasıyla rekordan rekora koşan petrol fiyatları için İran'dan sevindirici haber geldi. Akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkileyen petrol için İran günlük üretimini 100 bin varil artışla 3,4 milyon varile çıkaracağını duyurdu.

PETROL 95 DOLARI AŞTI, TAHMİNLER YÜKSELDİ

OPEC+'nın arz kesintilerinin piyasayı sıkılaştırmasıyla yükselişini sürdüren petrol, yılın en yüksek seviyesine çıktı. 95,34 ile rekor kırarak 100 dolara koşan petrol için Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs tahmnilerini yükseltti. Brent Petrol için 100 dolar tahmininde bulunan banka analistler "OPEC'in Asya merkezli güçlü küresel talep büyümesinden yararlanarak 2024 yılında Brent'i 80 ile 105 dolar aralığında tutabileceğine inanıyoruz" ifadelerini aktardı.

İRAN GÜNLÜK ÜRETİMİ ARTIRDI

Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintisin uzatmasına karşı İran üretimi artırma sinyali verdi. Başkent Tahran'da düzenlenen bir toplantıda konuşan İran Petrol Bakan Yardımcısı Muhsin Hocestemehr, ülkesinin günlük ham petrol üretiminin şu an 3 milyon 300 bin varil olduğunu üretimi artıracaklarını söyledi. Hocestemehr, "10 gün içinde petrol üretimimiz 100 bin varil artışla 3,4 milyon varile ulaşacak." dedi. İranlı yetkili, ülkesinin petrol üretimini 8 yıl içinde 5,7 milyon varile ulaştırmayı planladıklarını ifade etti.

BENZİN VE MOTORİNE ZAM VEYA İNDİRİM GELECEK Mİ?

Petrol piyasasında yaşanan hareketli haftanın ardından iç piyasada akaryakıt fiyatlarına zam gelip gelmeyeceği merak konusu olmayı sürdürüyor. Dolar ve petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmadan doğrudan etkilenen motorin ve benzin fiyatları hafta içi üst üste zamlandı. Motorinin litresinde 2 TL, benzinin litresinde ise 1 lira 64 kuruş zamma gidildi.

Yapılan zamların ardından motorin 40 TL'yi aşarken, benzinin litresi geçen hafta gelen 2 TL'lik indirimle 40 TL sınırında kaldı. Dolar/TL'nin yeniden 27 TL'yi aşması ve petrol fiyatlarının 95 doları aşmasıyla benzin ve motorin fiyatlarında yeni zam beklentisi kuvvetlendi. Ancak, sektör kaynaklarından benzin ve motorine henüz bir zam beklentisi bulunmuyor. 

LPG'YE ZAM BEKLENTİSİ KUVVETLİ

Benzine yapılan zamların ardından araç sahiplerinin yöneldiği LPG fiyatlarına zam gelmesi bekleniyordu. Otogaz'ın litresinde 1,30 TL civarında beklenen zam henüz pompaya yansımadı. Ancak en geç ekim ayı başında LPG otogazda zam ihtimali kuvvetleniyor.

Öte yandan LPG fiyatları Eylül ayının başında 1 lira 30 kuruşluk tabelaya yanısıdı. LPG fiyatları yapılan artışla 18 TL'ye dayandı. Yeni zam beklentisinin hayata geçmesiyle LPG fiyatları 19 TL'ye dayanacak.

19 EYLÜL GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL AVRUPA YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul benzin fiyatı: 38,51 TL
İstanbul motorin fiyatı: 40,02 TL
İstanbul LPG fiyatı (Otogaz): 17,24 TL

İSTANBUL ANADOLU YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul benzin fiyatı: 38,46 TL
İstanbul motorin fiyatı: 39,96 TL
İstanbul LPG fiyatı (Otogaz): 17,69 TL

ANKARA AKARYAKIT FİYATLARI

Ankara benzin fiyatı: 39,08 TL
Ankara motorin fiyatı: 40,56 TL
Ankara LPG fiyatı (Otogaz): 17,60 TL

İZMİR AKARYAKIT FİYATLARI

İzmir benzin fiyatı: 39,20 TL
İzmir motorin fiyatı:  40,75 TL
İzmir LPG fiyatı (Otogaz): 17,31 TL

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...