Petrol kayıplarını telafi etti, zam beklentisi yükseldi! Sektör uzmanından benzin için korkutan tahmin

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg, Elips Haber
- Güncelleme:
Petrol kayıplarını telafi etti, zam beklentisi yükseldi! Sektör uzmanından benzin için korkutan tahmin

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Bloomberg, Elips Haber

Petrol fiyatları geçen hafta yaşadığı kayıpları telafi etti. Ham petrol yeniden 90 doları aştı. Akaryakıta zam ihtimalleri ise güçlendi. Enerji uzmanından benzinin litresi için korkutan tahmin geldi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC+) üyesi Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintisin uzatmasıyla rekordan rekora koşan petrol fiyatları Fed faiz kararının ardından yaşadığı kayıpları geri topladı. Brent Petrol yeniden yükselişe geçerken, Hedge fonları tahminlerini yükseltti. Aynı zamanda enerji piyasaları uzmanından akaryakıt fiyatları için korkutan tahmin geldi. 

PETROL YÖNÜNÜ TEKRAR YUKARI ÇEVİRDİ

OPEC+'nın arz kesintilerinin piyasayı sıkılaştırmasıyla yükselişini sürdürdü. Petrol, OPEC+'ın üretimi frenlemesi ve talep görünümünün iyileşmesi ile yılbaşından bu yana neredeyse yüzde 10 arttı. Yılın en yüksek seviyesine çıkan petrol, 95,34 ile rekor kırarak 100 dolara koşan petrol, Fed'in faiz kararı ve İran'ın günlük üretimi artıracağı haberlerinin etkisiyle düşüşe geçti. Geçen hafta Brent Petrol, 91 dolar seviyesine gerilerken ham petrol ise günlük yüzde 1’in üzerinde kayıpla 88 dolara indi. Petrol fiyatları yeni haftada kayıplarını geri topladı. Brent Petrol 92,47 dolara yükselirken, Batı Teksas Ürünü Ham Petrol (WTİ) yeniden 90 doları aştı.

HEDGE FONLARI TAHMİNLERİ YÜKSELTTİ

Çok gelişmiş yatırımcılara açık olan havuz sermayeleri olan Hedge fon yöneticileri ABD ham petrol fiyatının artacağı yönünde pozisyonlarını Şubat 2022’den beri en yüksek seviyeye yükseltti. Yılın ilk altı ayında petrol fiyatlarına ilişkin yaklaşık son 10 yılın en kötümser pozisyonunu alan Hedge fonlarına göre petrol fiyatlarında yön yukarı yönlü olacak.

Petrol kayıplarını telafi etti, zam beklentisi yükseldi! Sektör uzmanından benzin için korkutan tahmin

BENZİNİN LİTRESİ 50 TL'YE ÇIKACAK

Petrol piyasasında yaşanan yükselişin ardından iç piyasada akaryakıt fiyatlarına zam gelip gelmeyeceği merak konusu olmayı sürdürüyor. Dolar ve petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmadan doğrudan etkilenen motorin ve benzin fiyatları üst üste zamlandı. Motorinin litresinde 2 TL, benzinin litresinde ise 1 lira 64 kuruş zamma gidildi. Yapılan zamların ardından motorin 40 TL'yi aşarken, benzinin litresi yapılan gelen 2 TL'lik indirimle 40 TL sınırında kaldı. Ancak sektör uzmanından benzin için korkutan tahmin geldi.

Enerji Piyasaları Uzmanı Ali Arif Aktürk, benzinin litresini 10 TL birden artacağını söyledi. Aktürk, brent petrolün varil fiyatının 2024 yılının ilk çeyreğine kadar 100 doları geçeceğine ilişkin beklentisini paylaşarak, “Ham petrolün artması ürün fiyatlarını yani hem dizeli hem de benzini ister istemez etkiliyor. 2023 yılının sonuna doğru benzin fiyatlarının 50 lirayı geçmesini bekliyorum” dedi.

25 EYLÜL GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL AVRUPA YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul benzin fiyatı: 38,51 TL
İstanbul motorin fiyatı: 40,02 TL
İstanbul LPG fiyatı (Otogaz): 17,24 TL

İSTANBUL ANADOLU YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul benzin fiyatı: 38,46 TL
İstanbul motorin fiyatı: 39,96 TL
İstanbul LPG fiyatı (Otogaz): 17,69 TL

ANKARA AKARYAKIT FİYATLARI

Ankara benzin fiyatı: 39,08 TL
Ankara motorin fiyatı: 40,56 TL
Ankara LPG fiyatı (Otogaz): 17,60 TL

İZMİR AKARYAKIT FİYATLARI

İzmir benzin fiyatı: 39,20 TL
İzmir motorin fiyatı:  40,75 TL
İzmir LPG fiyatı (Otogaz): 17,31 TL

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg, Elips Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...