Petrol jeopolitik gerginlikle alev aldı, akaryakıta indirim bitti! Motorinin ardından benzine de zam geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Petrol jeopolitik gerginlikle alev aldı, akaryakıta indirim bitti! Motorinin ardından benzine de zam geliyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Petrol fiyatları Orta Doğu'da yaşanan jeopolitik gerginlikle fiyatlanmaya devam ediyor. Petrol fiyatları yeniden alevlenirken, akaryakıt fiyatlarında indirim furyası sona erdi. Motorinin ardından benzine de zam geliyor.

Petrol üretiminin yoğun olarak yapıldığı Orta Doğu'da yaşanan gerilimle Brent ve Ham petrol fiyatları yeniden tırmanışa geçti. Brent Petrol yeniden 93 dolara çıkarken, ham petrol de 91 dolara yaklaştı. Petrol fiyatlarının alev alması, yurt içinde akaryakıt fiyatlarına da yansımaya başladı. Ekim ayında indirim yaşanan motorin ve benzinde rüzgar tersine döndü. Motorinin ardından benzine de zam yapılacağı öğrenildi.

MOTORİNİN ARDINDAN ZAM SIRASI BENZİNDE

Akaryakıt fiyatları ekim ayına LPG'ye yapılan 70 kuruşluk zamla başladıktan sonra indirim sürecine girdi. Benzine iki, motorinde ise 1 kez indirime gidildikten sonra Orta Doğu'da yaşanan gerilim fiyatları yeniden tersine çevirdi. Motorinin litresinde de 2 lira 92 kuruş indirim yapıldıktan sonra 17 Ekim günü 2 lira 25 kuruş zam yapıldı.

Motorinin ardından zam sırası benzine geldi. 5 Ekim Çarşamba günü 2 lira 10 kuruş, 6 Ekim Perşembe günü ise 1 lira 17 kuruşluk ikinci bir indirim daha yapılan benzinin litresine yeni zam geleceği öğrenildi.

Sektör kaynaklarınına aktardığı bilgilere göre 21 Ekim Cumartesi saat 00.01'den itibaren geçerli olmak üzere benzinin litresine 1 lira 20 kuruş zam yapılacak. Zam sonrasında benzinin litresi yeniden 36 TL bandına yükselecek.

Petrol jeopolitik gerginlikle alev aldı, akaryakıta indirim bitti! Motorinin ardından benzine de zam geliyor

20 EKİM CUMA GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL AVRUPA YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul benzin fiyatı: 33,47 TL
İstanbul motorin fiyatı: 39,56 TL
İstanbul LPG fiyatı (Otogaz): 17,94 TL

İSTANBUL ANADOLU YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul benzin fiyatı: 33,42 TL
İstanbul motorin fiyatı: 39,62 TL
İstanbul LPG fiyatı (Otogaz): 18,39TL

ANKARA AKARYAKIT FİYATLARI

Ankara benzin fiyatı: 34,08TL
Ankara motorin fiyatı: 40,19 TL
Ankara LPG fiyatı (Otogaz): 18,30TL

İZMİR AKARYAKIT FİYATLARI

İzmir benzin fiyatı: 34,17 TL
İzmir motorin fiyatı: 40,34 TL
İzmir LPG fiyatı (Otogaz): 18.00 TL

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Akaryakıt fiyatları Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım şirketlerinin belirlediği fiyatlar, ürün cinsine rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklik gösterebiliyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...