Petrol bu seviyede kalırsa Türkiye 1 milyar $ kazanır

Petrol bu seviyede kalırsa Türkiye 1 milyar  $ kazanır

Ekonomi Haberleri

Maggio, petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye'de enflasyonu yüzde 0.9 puan düşürebileceğini, 1 yılda 1 milyar dolar kazandırabileceğini söyledi

Türkiye'nin enerji giderinin azalarak cari açığın gerilemesine sebep olan 'ucuz petrol', enflasyonu düşürüp ülkeye kazandıracak. Sermaye piyasası uzmanları, fiyatı düşen petrol sayesinde Türkiye'de giderlerin ve enflasyonun azalacağını dile getirdi. TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio, petrol fiyatlarındaki gerilemenin, Türkiye'de enflasyonu yüzde 0.9 düşürebileceğini, cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranını ise yüzde 1.2 azaltabileceğini ifade etti. Maggio, bahsedilen etkilerin görülmesi için, petrol fiyatlarındaki düşüşün birkaç ay devam etmesi gerektiğini ifade etti. Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver de petrol fiyatlarındaki düşüşün 6 ay devamı halinde Türkiye'nin ekonomik olarak olumlu etkileneceğini belirterek, "Petrol fiyatı, şu andaki seviyesinde 1 yıl sabit kasla, Türkiye 1 milyar doların üzerinde kâr sağlayabilir. Fiyat şu anki seviyelerde birkaç ay kalıp yeniden eski seviyelerine yükselirse, kayda değer bir katkı olmayacak, düşüşün 6 ay ve daha fazla devam etmesi halinde Türkiye ekonomisine artı yazacaktır" diye konuştu. Ünver, "Petrol fiyatlarındaki düşüş, talepten kaynaklanıyorsa bu durum kalıcı olacaktır. Ancak 'kur savaşları' gibi, perde arkasında petrol üreten ve satın alan ülkeler arasında bir savaş varsa, petrol fiyatlarında oynaklık olur, düşüş kalıcı olmayabilir. Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak bu düşüş, dünya ekonomisinde sıkıntıya sebep olabilir. Rusya ve Brezilya böyle bir durumda sıkıntıya girer. Rusya'nın olumsuz etkilenmesi de Türkiye'nin artmaya başlayan ihracatını olumsuz etkileyebilir. Öte yandan THY'nin önemli gideri yakıt. Onlar çok olumlu etkilenir. Hane halkları kullandığı akaryakıt ve gaza daha az ödeyecek. Sonuçta ithal ettiğimiz enerjinin bedeli azalacak ama önümüzü iyi görmemiz gerek" diye konuştu.

Petrol 78.80 dolara kadar düşebilir nbsp;

Brent petrolün varil fiyatı, küresel büyüme tahminlerinin düşürülmesi, Suudi Arabistan'ın fiyatlarda değişikliğe gitmesi ve Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) teşvikleri artırma kararının ardından hızlanan düşüşünü devam ettirmesiyle 81.59 dolar seviyesine kadar geriledi ve 27 Ekim 2010 tarihinden bu yana en düşük seviyesini gördü. Analistler, Brent petrolün varil fiyatının 82.50 dolar seviyesinin altında kaldığı sürece 78.80 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.


İnsan yönetiminin 'en iyileri' seçildi

Kordsa Global, Turkcell, Aksigorta, Garanti Emeklilik, Renkler Makina, Tofaş, Ford, Avivasa ve Arçelik en iyi insan yönetimi şirketleri oldu. İnsan kaynağının en iyi yönetildiği şirketler ödüllerini aldı. PERYÖN tarafından 22 yıldır gerçekleştirilen İnsan Yönetimi Kongresi'nin Gala Gecesi'nde, en iyi şirketler 7'nci kez sahiplerini buldu. BİMSA sponsorluğunda düzenlenen törende 6 kategoride 9 firma "Türkiye İnsan Yönetimi Ödülleri"nin sahibi oldu. "İnsan Yönetiminde Liderlik" Ödülü Kordsa Global'e verildi. "İşe Alım" kategorisinde Turkcell, "Performans Yönetimi" dalında Tofaş Türk Otomobil, "Eğitim ve Gelişim Yönetimi"nde Aksigorta ve Garanti Emeklilik, "Yetenek Yönetimi" dalında Ford Otosan, "Takdir ve Ödüllendirme" kategorisinde Avivasa Emeklilik ve Hayat, "İşveren Markası Olma" konusunda da Arçelik ödüle lâyık görüldü. Eğitim ve Gelişim Yönetimi Jüri Özel Ödülü'nün sahibi ise Renkler Makina oldu.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...