Petrol, 2007'den bu yana en büyük açığa koşuyor! Akaryakıtı ilgilendiriyor, uzmanlardan 100 dolar uyarısı geldi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg HT, Ajanslar
- Güncelleme:
Petrol, 2007'den bu yana en büyük açığa koşuyor! Akaryakıtı ilgilendiriyor, uzmanlardan 100 dolar uyarısı geldi

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Bloomberg HT, Ajanslar

Akaryakıt fiyatlarını ilgilendiren petrol için uzmanlardan uyarı geldi. Petrol 2007'den bu yana en büyük açığına koşarken, uzmanlar Brent Petrol'ün 100 dolara çıkabileceği konusunda uyardı.

Üç ayda yüzde 25 artışla 90 doları aşan Petrol fiyatları için OPEC'ten beklenen rapor geldi. OPEC'in aylık petrol piyasası raporuna göre, Ağustosta günlük üretim 113 bin varil arttarken uzmanlardan 100 dolar uyarısı geldi. 

OPEC PETROL ÜRETİMİ ARTTI

OPEC raporuna göre en fazla artış İran, Nijerya ve Irak'ta görüldü. Günlük petrol üretimi İran'da 143 bin varil, Nijerya'da 98 bin varil ve Irak'ta 38 bin varil arttı. Grubun en büyük üreticisi Suudi Arabistan'da petrol arzı geçen ay temmuz ayına göre günlük 88 bin varil, Angola'da 60 bin varil ve Venezuela'da 42 bin varil azaldı. Ağustosta OPEC'in ham petrol üretiminin küresel üretimdeki payı ise yüzde 27,2'ye yükseldi.

ÇİN'DEKİ TOPARLANMA PETROL TÜKETİMİNİ ARTIRACAK

Raporda, bu yıla ilişkin küresel petrol talebi öngörüsü değişmedi. Buna göre, bu yıl küresel petrol talebinin geçen yıla göre 2,4 milyon varil artarak 102,1 milyon varil olması bekleniyor. Talebin OECD ülkelerinde bu yıl geçen yıla göre günlük 120 bin varil artarak yaklaşık 46,1 milyon varil, OECD dışı ülkelerde ise günlük 2,3 milyon varil artarak yaklaşık 55,9 milyon varil olacağı hesaplanıyor. Küresel petrol talebinin gelecek yıl bu yıla göre günlük 2,2 milyon varil artacağı ve ortalama günlük 104,3 milyon varil olacağı hesaplanıyor. Söz konusu artışın, Çin'de beklenen ekonomik toparlanma sonrası küresel ekonomik büyümenin hız kazanarak petrol tüketimini artırmasından kaynaklanacağı tahmin ediliyor.

PETROL 100 DOLARA ÇIKMALI

Bloomberg Economics'in tahminlerine göre, Suudi Arabistan, Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın iddialı projelerinin yanı sıra hükümet harcamalarını karşılamak için petrol fiyatlarının varil başına neredeyse 100 dolar seviyelerine çıkmasına ihtiyaç duyabilir. Krallık, Neom olarak bilinen fütüristik şehirden yerel lig için Cristiano Ronaldo gibi üst düzey futbolcuların satın alınmasına kadar çeşitli girişimlere önemli meblağlar harcadı.
Rapor, bu yıl ve gelecek yıl için küresel talep ve arz tahminlerini büyük ölçüde değiştirmedi. OPEC ve müttefikleri önümüzdeki yılın üretim politikasını gözden geçirmek üzere 26 Kasım'da toplanacak.

Suudiler tarafından tasarlanan arz sıkılaştırması, krallığın enerji piyasaları üzerinde hâlâ sahip olduğu hakimiyeti yansıtırken, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Salı günü bu hakimiyetin nasıl zayıflatılabileceğini hatırlattı. UEA, tüketiciler yıkıcı iklim değişikliğini önlemek için yenilenebilir enerjiye yönelirken, talebin bu on yılda zirveye ulaşmasıyla "fosil yakıt çağının sonunun başlangıcına tanık olabiliriz" dedi.

AKARYAKIT FİYATLARI PETROL İLE ARTIYOR

Petrol fiyatlarındaki yükseliş akaryakıt fiyatlarına zamları beraberinde getirdi. Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorine 2 TL zam yapıldı. Benzine ise 1.50 TL zam bekleniyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg HT, Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...