Pazar tezgahı taksi plakasıyla yarışıyor
Semt pazarlarındaki satılık tezgahlar ev fiyatıyla yarışıyor. Belediyeden uygun fiyata yer alan bazı fırsatçılar, 10 kat üstüne tahtayı satılığa çıkarıyor. Bugün 4-5 milyona 3 metrekarelik tahta satılıyor. Kira fiyatları ise 5 bin lira ile 30 bin lira arasında değişiyor. Bu da gıdaya zam olarak yansıyor.
KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Market fiyatlarından usanan tüketici kendini semt pazarlarına atıyor. Ancak pazardaki ürünlerin fiyatları da marketler ile yarışıyor. Dışarıdan bakıldığında bir pazarcının zincir marketlerdeki gibi işletme gideri olmadığı düşünülüyor ancak gözünü kâr hırsı bürüyenler, semt pazarlarını da hedef alıyor. Pazarcı esnafı en çok tahta ve tezgâh fiyatlarından şikâyet ediyor. Bugün İstanbul’da işlek bir pazar tezgâhının satış fiyatı 2 milyon ila 5 milyon arasında değişiyor. Aynı şekilde kiralamak istenirse 5 bin ila 25 bin lira arasında bir ücreti bulunuyor.
YER PARASI RANTA DÖNDÜ
Tezgâh fiyatlarının bu denli yükselmesinin altında rantçılar yatıyor. Bazı pazarcılar belediyeden satın aldıkları tahtaları fahiş fiyata satılığa çıkarıyor. Örneğin işlek bir semtteki belediyeden 250 bin liraya aldığı 3 metrekarelik bir tahtayı 3 milyona satabiliyor. Bu rakam pazarın yerine göre 5 milyona kadar çıkıyor. Aynı şekilde kira ücretleri de uçmuş durumda. Bu da pazarcı esnafının gider kaleminde önemli bir yer tutuyor. Yüksek yer bedelleri meyve-sebze fiyatlarının artmasına neden oluyor.
EV ALSAM DAHA İYİ
İstanbul’da pazarcılık yapan Şehmuz Ceylan “Biz müşterimize en uygun fiyatlı ürünü satmak istiyoruz. Zaten pazarın amacı da budur. Hem taze hem de ucuz ürün satmaktır. Ama son dönemlerde maliyetlerimiz çok arttı. Özellikle akaryakıt fiyatları belimizi büküyor. Bir de yer fiyatları tabii. Her pazarda yer bulmak zor. Ancak İstanbul dışına doğru çok kalabalık olmayan pazarlarda yer bulunabiliyor. İstanbul içinde iyi noktalarda yerler kapılmış. Kiralamak istesen fiyatlar yüksek. Satın almak zaten mümkün değil. 3 milyon 4 milyona yer satıyorlar. Ev alsam, taksi plakası alsam daha iyi. Pazarda yerler ranta döndü” dedi.
DEVİR FİYATLARI İNCELENSİN
Bazılarının belediyelerdeki tanıdıklar vasıtasıyla pazarlarda yer kapattıklarını söyleyen Ceylan “Adamın işi bu. Pazarcı bile değil. Yer belediyeden alıyor, diyelim 200 bin liraya tezgâhı aldı. 4 milyona satıyor. Böyle bir kâr nerede var? Mutlaka bunun denetimi yapılması lazım. Tezgâhı alan kişi kaça almış? Sonra kaç liraya devretmiş? Bunlara bakılmalı. Resmen yatırım aracına döndü. Aynı şekilde kiralar da yüksek. Ben bir tezgâha 5-10 bin lira kira veremiyorum. Zaten zor kazanıyoruz. Sonra fiyatlar neden arttı diye soruyorlar.. İşte bundan artıyor” diye konuştu.
PAZAR KURULDUĞU GÜN MARKET İNDİRİM YAPIYOR!
Semt pazarlarının sayısında artış olması gerektiğini söyleyen bir başka pazarcı Ahmet Civil ise “Biz semt pazarı kurduğumuz günlerde o semtteki marketler indirime giriyor. Bu nasıl iş? Neden bizim pazar kurduğumuz gün indirim yapıyorsun. Pazarcı esnafı kazanmasın istiyorlar. Bu adil değil. İndirimini normal günde yap o zaman. Devlet bunu denetlesin. Zincir marketler pazarcılara savaş açmış durumda. Yer fiyatları ve akaryakıtın yanında bir de marketler ile uğraşıyoruz” dedi.