Paranın patroniçeleri: Küresel finans sisteminde topuk sesleri yükseliyor

- Güncelleme:
Paranın patroniçeleri: Küresel finans sisteminde topuk sesleri yükseliyor

Ekonomi Haberleri

Küresel ekonomik sistemde kadın yöneticilerin sayısı hızla artıyor. Hafize Gaye Erkan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına getirilmesiyle dünyada kadınlar tarafından yönetilen merkez bankası sayısı 23’e yükseldi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Yalnızca Merkez Bankaları değil; Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Ticaret Örgütünde de (DTÖ) kadın yöneticiler dikkat çekiyor. Ülke ekonomilerine yılda yüz milyarlarca dolar kredi veren IMF’in başında Bulgar asıllı Kristalina Georgieva bulunuyor. 2019 yılında göreve gelen Georgieva, bu koltuğu şu an ki Avrupa Merkez Başkanı (ECB) Başkanı Christine Lagarde’dan almıştı. Lagarde ise 2011 yılından beri yürüttüğü IMF başkanlığının ardından, 2019 yılında Avrupa Merkez Başkanı (ECB) olarak görev yapmştı. 2021 yılında ise 66 yaşındaki Nijeryalı ekonomist Ngozi Okonjo-Iweala, Dünya Ticaret Örgütünün 164 üye ülkesi tarafından başkan seçildi. O dönem ABD Başkanı olan Donald Trump, Okonjo-Iweala’nın başkan seçilmesine şiddetle karşı çıkmıştı. 

MERKEZ BANKALARI ONLARA EMANET

Ayrıca bugün dünya merkez bankaları başında birçok kadın yönetici bulunuyor. Jorgovanka Tabakovic Ağustos 2012’den bu yana Sırbistan Merkez Bankası, Jeanette Semeleer de 2008’den beri Aruba Merkez Bankası Başkanlığı görevini sürdürüyor. Cindy Scotland 2002’den beri Cayman Adaları Finansal Otoritesi Başkanı, Rosanna Costa 2022’den beri Şili Merkez Bankası Başkanı, Malangu Kabedi-Mbuyi 2021’den beri Demokratik Kongo Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı, Rebecca Patricia Santos Rivera 2022’den beri Honduras Merkez Bankası Başkanı, Anita Angelovska Bejoska 2018’den beri Makedonya Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı ve Nor Shamsiah Mohd Yunus 2018’den beri Malezya Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...